Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V Kežmarku si uctili pamiatku, tých čo zahynuli pri úteku za slobodou

Niekoľko desiatok občanov si 22. júna 2012 pri Pamätníku usmrtených na hraniciach v rokoch 1948 – 1989 na starom cintoríne v Kežmarku uctili pamiatku tých, ktorí neprežili éru komunizmu na Slovensku. Foto: TASR/Adriána Antošková

V rokoch 1948 – 1989 prišlo o život na československých hraniciach viac ako 400 ľudí, medzi ktorými boli obyvatelia bývalého Československa, Nemecka, Rakúska, Poľska ale aj iných štátov.

Kežmarok 22. júna (TASR) – Niekoľko desiatok ľudí si dnes pri Pamätníku usmrtených na hraniciach v rokoch 1948 – 1989 na starom cintoríne v Kežmarku uctili pamiatku tých, ktorí neprežili éru komunizmu v Československu. “Dnes je to už ôsme výročie odhalenia tohto pamätníka, vybudovali sme ho na základe žiadosti otca jedného z Kežmarčanov, ktorý na hraniciach taktiež zahynul,“ vysvetľuje tajomník Svetového združenia bývalých československých politických väzňov (SZBČPV) František Bednár.

Foto: TASR/Adriána Antošková
V rokoch 1948 – 1989 prišlo o život na československých hraniciach viac ako 400 ľudí, medzi ktorými boli obyvatelia bývalého Československa, Nemecka, Rakúska, Poľska ale aj iných štátov. Pri úteku za slobodou boli 7. júla 1980 usmrtení aj Ondrej BrejkaMilan Dlubač z Kežmarku. Ich telesné pozostatky boli až po 24 rokoch prevezené z Rakúska na Slovensko. „Boli to mladí ľudia vo veku 19 a 20 rokov, mali život pred sebou, ich finančná situácia nebola ružová, chlapci sa rozhodli emigrovať a dopadlo to tak, že jeden bol zastrelený a druhý sa pravdepodobne utopil. Ich telá vylovili až po troch týždňoch na rakúskej strane, takže ich rodičia nemohli prísť ani na pohreb,“ doplnil Bednár.

Spomienku zorganizovalo SZBČPV. Jeho predstavitelia tvrdia, že zatiaľ čo v bývalej NDR boli vysokí komunistickí funkcionári napr. Mielke a spol. postavení pred súd, ako zodpovední za smrť desiatok ľudí pri úteku cez hranice, v bývalom Československu sa z aktu spravodlivosti stala fraška. V Českej republike sa síce konalo niekoľko procesov ale ich výsledkom boli len symbolické tresty. Pamiatku obetiam, ktoré zomreli na československých hraniciach, si každoročne v Kežmarku pripomínajú od roku 2004.