Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

V Kaluži sa prehlbuje geotermálny vrt pre plánovaný akvapark

Obec Kaluža (okr. Michalovce), ktorá začala tento rok stavať vo svojom katastri v rekreačnej oblasti Zemplínska šírava akvapark, prehlbuje v týchto dňoch geotermálny vrt. Foto: TASR/Milan Kapusta

Termálnu vodu chce obec využiť aj na všeobecno-prospešné služby.

Kaluža 25. júla (TASR) - Obec Kaluža (okr. Michalovce), ktorá začala tento rok stavať vo svojom katastri v rekreačnej oblasti Zemplínska šírava akvapark, prehlbuje v týchto dňoch geotermálny vrt. Ten poslúži nielen na kúpanie, ale aj na vykurovanie. Vrt hĺbili už v minulých rokoch.

"Bol navŕtaný do 600 metrov, dosiahnutá bola teplota 35 stupňov. V prípade, že sa prehĺbi, teplota by mala dosiahnuť okolo 60 stupňov," vysvetlil TASR starosta Kaluže Ján Čuchran. Vrt úzko súvisí s budovaním akvaparku, ktorý chce obec prevádzkovať celoročne. "Momentálne sme v hĺbke 840 metrov," spresnil Čuchran.

Termálnu vodu chce obec využiť aj na všeobecno-prospešné služby. "Ohrev, vykurovanie budov vo vlastníctve obce, ale aj ohrev neplaveckého bazéna," uviedol starosta.


Tu bude player


Investičné náklady na akvapark sa podľa neho pohybujú vo výške 3,5 milióna eur až 5 miliónov eur. Zariadenie má mať celoročné využitie. "Asi päť druhov bazénov, divoká rieka, šmýkačky, plánované sú aj wellnes, fitnes, sauny," vymenoval. Súčasťou má byť aj pláž a korzo. Čuchran očakáva okamžitú návštevnosť.

Otvorenie zmieneného turisticko-relaxačného a rehabilitačného centra na Medvedej hore je naplánované v roku 2014. Práce odštartovali v apríli. Realizáciu projektu má na starosti spoločnosť TRR Centrum Kaluža, s. r. o., v ktorej má podiel aj obec Kaluža.