Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V knižniciach Prešovského kraja si môžu čitatelia požičať i audioknihy

Ilustračná fotka Foto: TASR - Lukáš Mužla

Službu spustili konkrétne v Bardejove, Levoči, Poprade, Prešove a vo Vranove nad Topľou.

Prešov 12. marca (TASR) - Knižnice Prešovského samosprávneho kraja (PSK) ponúkajú čitateľom novinku - audioknihy. Službu spustili konkrétne v Bardejove, Levoči, Poprade, Prešove a vo Vranove nad Topľou. Aktuálne nájdu čitatelia v ich ponuke stovky kníh na počúvanie. Vypožičať si ich môžu na rovnakom princípe ako e-knihy. Ako TASR informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, ide o spoplatnenú službu.

"Čitatelia môžu službu konkrétne využívať v Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove, Podtatranskej knižnici v Poprade, Okresnej knižnici Davida Gutgesela v Bardejove, Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou a v Knižnici Jána Henkela v Levoči. Podduklianska knižnica vo Svidníku by ju mala spustiť čoskoro a v tomto roku ju plánuje zaviesť aj Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni," uviedla Jeleňová.

Knižnice majú aktuálnu ponuku titulov na počúvanie zverejnenú vo svojom online katalógu. Na využívanie služby je potrebné mať platný čitateľský preukaz, respektíve byť v knižnici registrovaný.

Služba si zároveň vyžaduje inštalovanie bezplatnej aplikácie určenej pre telefóny, tablety a čítačky so systémom Android alebo iOS. Čitatelia si na mesiac požičiavajú maximálne tri audioknihy. Presný postup, ako ich získať, nájdu na webových portáloch knižníc.

"Audioknihy prinášajú nový umelecký zážitok a tešia sa čoraz väčšej obľube. Zväčša sú nahovorené osvedčenými dabingovými hlasmi a profesionálmi," dodala Jeleňová.