Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO:V Košiciach dnes odovzdali nové uzamykateľné kontajnerovisko

Ilustračné foto Foto: TASR

Nové riešenie okrem nádob na komunálny odpad a triedený zber zahŕňa aj možnosť zberu batérií a obnoseného šatstva.

Košice 12. júna (TASR) - Mestu Košice a mestskej časti Košice - Juh dnes spoločnosť KOSIT, a.s., odovzdala uzamykateľné kontajnerové stanovište. Vzniklo v rámci pilotného projektu nových podzemných a uzamykateľných kontajnerových stanovíšť.

"V rámci verejnej diskusie sme sa rozhodli, že z vlastných prostriedkov v spolupráci s Magistrátom mesta Košice a mestskou časťou Košice - Juh inštalujeme v rámci pilotného projektu oba typy stanovíšť a budeme sledovať názory verejnosti na to, aké výhody a nevýhody oboch riešení prevládajú," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT Marián Christenko.

"Dlho sme premýšľali, ako by mohlo vyzerať stanovište kontajnerov v 21. storočí a teraz sa nám podarilo svoje predstavy zhmotniť. Už počas realizácie sme objavili veľa možných vylepšení vlastnej koncepcie, ktoré určite zužitkujeme pri ďalšej realizácii", povedal vedúci oddelenia investícií v spoločnosti KOSIT Ladislav Pešta.

Nové riešenie okrem nádob na komunálny odpad a triedený zber zahŕňa aj možnosť zberu batérií a obnoseného šatstva.

"Cena tohto stanovišťa bola samozrejme neúmerná, pretože celé sa to začalo projekčnou prácou, to znamená, že do nákladov na tento prvý objekt, by sme mali zarátať aj to, čo zobrali projektanti, dizajnéri, čo zobrala firma, ktorá robila ako keby prototyp prvého kusu. Pokiaľ by sme sa dostali k nejakej, nazvime to sériovej výrobe, tak veríme, že náklady na vybudovanie takéhoto jedného stanovišťa, samozrejme bez tej spevnenej plochy, by sa pohybovali niekde okolo 5000 eur za jeden kus," spresnil Christenko.

Prvé nadzemné a podzemné stanovište, ktoré chcú nainštalovať do konca roka zaplatia z vlastných zdrojov. Po tom, ako ľudia povedia svoj názor, bude podľa Christenka rozhodnutie, ktorou cestou pôjdu a spôsob financovania, ako aj ich počet na magistráte mesta.

V stanovišti, ktoré dnes sprístupnili v parčíku Jozefa Psotku, môžu ľudia vyhodiť papier, plasty, sklo, obnosené šatstvo a elektrobatérie.