Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Košiciach sa stretnú betlehemskí pastieri z troch krajín

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Veriaci, ktorí navštevujú niektorý z kostolov v historickom centre Košíc, dostanú v nedeľu okrem Božieho slova aj kúsok tradičného folklóru.


Košice 1. decembra (TASR) - V Košiciach sa opäť stretnú betlehemskí pastieri z troch krajín. Počas víkendu 3. - 4. decembra Kultúrne centrum údolia Bodvy a Rudohoria (KCÚBaR) organizuje v metropole východu a v obci Janík medzinárodné stretnutie kolektívov zo Slovenska, Rumunska a Maďarska.

Každá obec, každý kraj a národ majú podľa organizátorov v hraní betlehemskej scénky svoje originálne a jedinečné prvky.

"Betlehemskí pastieri sa v obci Janík stretávali už 15 rokov. Keďže ide o veľmi zaujímavé podujatie, ktoré má veľký ohlas, rozhodli sme sa predstaviť ho aj v širšom rozmere. Druhýkrát ho preto naše kultúrne centrum organizuje aj v Košiciach," hovorí riaditeľ KCÚBaR Michal Kupec.

"Z nášho pohľadu je mimoriadne dôležité, že tradícia betlehemských pastierov je v údolí Bodvy stále živá. V mnohých obciach sú jasličkári aktívni a v čase Vianoc navštevujú domácnosti. Bez tejto tradície si to nevedia predstaviť napríklad obyvatelia Turnianskej Novej Vsi. Jedinečný je aj najstarší anjel z Hosťoviec – starý pán, ktorý má 90 rokov, okrem toho že je v betlehemskej hre anjelom, stále vlastnoručne vyrába kačacie pierka, ktoré sa pri vinšovaní používajú a odovzdáva túto tradíciu aj mladým ľuďom,“ priblížil Kupec.

Betlehemskí pastieri sa v sobotu 3. decembra stretnú v obci Janík na už 15. ročníku stretnutia betlehemcov. Podujatie sa začne o 15.00 h.

Svoj krátky program s tematikou betlehemských pastierov predstavia kolektívy z obcí Janík, Hosťovce, Péder a Turnianska Nová Ves a folklórny kolektív Pristaše z Košíc. Z Maďarska príde skupina Gencsapáti a Bábkový betlehem z Holládu, zo Sedmohradska nositelia tradícií z obce Györgyfalva.

"V Košiciach sa program začne v sobotu o 18.30 h v Divadle Thália tradičným predvianočným programom folklórneho súboru Ilosvai, ktorý pripravuje v spolupráci s kamarátmi, folkloristami, betlehemcami. Okrem tanečníkov zo súboru Ilosvai budú účinkovať aj Betlehemskí pastieri z Gencsapáti, Györgyfalva a košickí Pristaši. V galaprograme sa predstaví aj kapela Dobroda zenekar z Maďarska," uviedol Kupec.

Veriaci, ktorí navštevujú niektorý z kostolov v historickom centre Košíc, dostanú podľa jeho slov v nedeľu okrem Božieho slova aj kúsok tradičného folklóru.

"V premonštrátskom kostole Najsvätejšej Trojice sa pred svätou omšou o 9.45 h predstaví unikátny Bábkový betlehem z obce Hollád. Košická skupina Pristaše uvedie svoje betlehemské pásmo pred svätou omšou o 10.15 h v Dóme svätej Alžbety. V kalvínskom kostole sa o 11.15 h veriaci reformovanej cirkvi môžu zoznámiť s betlehemcami z obce Györgyfalva, ktorí sa predstavia po bohoslužbe. O 11.45 h opäť v Dóme svätej Alžbety vystúpia betlehemci z maďarského súboru Gencsapáti."