Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

V Košiciach si pripomenuli 100. výročie rokovania župných predchodcov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Súčasťou utorkového programu poslancov bola prezentácia exteriérovej výstavy k 100. výročiu.

Košice 23. apríla (TASR) - Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) si na slávnostnom utorkovom zasadnutí pripomenulo prvé rokovanie historickej Košickej župy pred 100 rokmi. Stalo sa tak na rovnakom mieste - v budove dnešnej Východoslovenskej galérie v Košiciach, niekdajšom Župnom dome, kde prvýkrát rokovali zvolení zástupcovia Košickej župy 23. apríla 1924.

Súčasťou utorkového programu poslancov bola prezentácia exteriérovej výstavy k 100. výročiu, krst publikácie o Jánovi Kňazovickom - historickej osobnosti regiónu a schválenie čestného občianstva KSK bývalému prezidentovi SR a košickému primátorovi Rudolfovi Schusterovi.

"Hoci Košická župa existovala len päť rokov, už prvé voľby do jej zastupiteľstva v roku 1924 naznačili jej výnimočnosť. Volebné štandardy na našom území prekročili mnohé západoeurópske demokracie. Napríklad všeobecné a tajné volebné právo mali aj ženy, čo v tých časoch vôbec nebolo samozrejmosťou," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Za progresívne označil aj projekty vtedajšej župy, keď vybudovala internát, zriadila ústav pre hluchonemých, zriadila, zrekonštruovala a prevzala viacero nemocníc, starala sa o 1300 kilometrov ciest či stála aj za projektom meliorácie Východoslovenskej nížiny. "Pri príležitosti storočnice sme sa obdobie Československej republiky a postavenie vtedajšej samosprávy rozhodli priblížiť obyvateľom Košického kraja aj prostredníctvom putovnej panelovej výstavy," povedal Trnka.

Výstava ponúka zaujímavé fakty o minulosti Košického kraja, pričom cieľovou skupinou sú najmä študenti stredných škôl. Ako informoval KSK, na výstave odborne spolupracovali historici Erik Ondria, Martin Pekár či Richard Pavlovič. Na paneloch sa objavujú dobové dokumenty zo Štátneho archívu v Košiciach či Východoslovenského múzea. Do polovice mája si ju budú môcť záujemcovia postupne pozrieť v mestách, kde vyvrcholia Župné dni - v Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Michalovciach a Košiciach. Následne bude putovať po stredných školách.

Na zastupiteľstve KSK zároveň predstavili publikáciu o Jánovi Kňazovickom, lekárovi - chirurgovi, priekopníkovi krvnej transfuziológie a prvom dekanovi košickej lekárskej fakulty.