Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V košickej nemocnici v Šaci si môžu pacienti nechať zmerať očný tlak

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Vyšetrenie je bezbolestné, rýchle a jednoduché.

Košice 6. marca (TASR) – Pacienti a návštevníci Nemocnice Košice-Šaca si budú môcť v utorok (8.3.) nechať odmerať očný tlak a zanalyzovať očný nerv. Nemocnica sa tým zapojí do celosvetovej kampane Svetový týždeň glaukómu, teda zeleného zákalu.

Okrem bezbolestného merania očného tlaku a bežnej prevencie ponúkajú špecialisti a vyškolený personál z očného oddelenia špeciálne vyšetrenie navyše, ktoré poskytne pacientovi presnejšie informácie o stave jeho zrakového nervu. „Našim návštevníkom a pacientom budeme merať hodnotu očného tlaku a zároveň im priamo vyšetríme zrakový nerv. Pomocou prístroja vytvoríme fotosnímku, na základe ktorej vieme hneď analyzovať, či má alebo nemá pacient typické zmeny na zrakovom nerve, ktoré znamenajú, že trpí na vážne očné ochorenie glaukóm,“ povedala Lucia Krnáčová z Očného oddelenia Nemocnice v Šaci.

Vyšetrenie je bezbolestné, rýchle a jednoduché. Pacientovi poskytne obraz o tom, či má, alebo nemá zelený zákal, ako je potrebné ďalej postupovať a či je potrebná liečba. „Jedna vec je odmeraná hodnota očného tlaku. Ten síce môže byť vyšší, ale ešte to nemusí znamenať zelený zákal. Preto je potrebné zhodnotiť aj zmeny na očnom nerve. V takom prípade stačí, ak pacient ostane len sledovaný u lekára, či sa zmeny na očnom nerve neobjavia. Pokiaľ vyšetrenie nepreukáže zmeny na očnom nerve ani v periférnom videní, liečba nie je potrebná,“ vysvetlila Krnáčová.

Glaukóm je očné ochorenie, pri ktorom dochádza k trvalému poškodeniu zrakového nervu, následne zužovaniu periférneho videnia až k úplnej strate videnia. „Zmeny, ktoré vzniknú na zrakovom nerve, sú trvalé, takže ochorenie sa nedá vyliečiť. Dá sa stabilizovať, aby ľudia v bežnom živote neboli obmedzovaní v priestore. Glaukóm sa lieči očnými kvapkami, ktoré regulujú tvorbu a odtok tekutiny v oku. Ak zmeny na zrakovom nerve pokračujú aj napriek liečbe, nasleduje chirurgické riešenie, eventuálne laserové riešenie zeleného zákalu,“ dodala očná lekárka.