Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V košickej nemocnici ostáva vo výpovednej lehote už len 18 sestier

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

K riešeniu situácie v nemocnici pomohla úprava kolektívnej zmluvy z konca minulého roka.

Košice 12. januára (TASR) – V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) svoje výpovede z novembra stiahlo už 47 z pôvodných 65 zdravotných sestier. Vo výpovednej lehote tak aktuálne ostáva 18 sestier. TASR to dnes potvrdila hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

K riešeniu situácie v nemocnici pomohla úprava kolektívnej zmluvy z konca minulého roka. "Na základe spoločných rokovaní vedenia nemocnice so zamestnancami bol koncom decembra prijatý dodatok ku kolektívnej zmluve, ktorého súčasťou sú benefity vzťahujúce sa na všetkých zamestnancov nemocnice vrátane sestier. Zvýšenú mzdu budú mať za prácu nadčas aj za odpracované roky," informovala hovorkyňa. Okrem toho dôjde v UNLP k úprave miezd v súvislosti s prijatou novelou zákona o odmeňovaní zdravotníkov.

V prešovskej fakultnej nemocnici zotrváva na svojich výpovediach viac ako 330 sestier, výpovedná lehota im uplynie 31. januára. Problémy nastali v nemocnici aktuálne tým, že dramaticky narástol počet sestier, ktoré sú práceneschopné alebo sa starajú o choré deti. Podľa vedenia nemocnice ide prevažne o sestry, ktoré podali výpovede.

Tento stav zatiaľ nemá vplyv na košickú univerzitnú nemocnicu. "Neevidujeme presuny pacientov z prešovskej fakultnej nemocnice," konštatovala dnes Šustová.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili na Slovensku akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Nepáčila sa im podoba zákona, ktorý od januára 2016 upravuje mzdy zdravotníkov. Výpovede podali sestry v desiatich nemocniciach – okrem Košíc v Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne i Trstenej.