Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: V košickej zoo sa vyliahli mláďatá sovy laponskej

Na snímke mláďatá sovy laponskej 25. júla 2017. Foto: TASR/František Iván

Vyliahli sa už red mesiacom, až teraz ich však môžu obdivovať návštevníci, keďže doteraz boli v úkryte.

Košice 25. júla (TASR) - V košickej zoologickej záhrade (zoo) sa pred mesiacom vyliahli štyri mláďatá sovy laponskej. Až teraz ich však môžu obdivovať návštevníci, keďže doteraz boli v úkryte.

"Začali sme ich chovať v závere roka 2012. Samica má päť rokov a pochádza z pražskej zoo. Samec sa vyliahol pred 16 rokmi v Royal Burgers' Zoo v Holandsku. Odtiaľ putoval do Zoo Děčín, potom do Zoo Ostrava a udomácnil sa v košickej zoo, kde sa stal prvýkrát otcom. V rámci slovenských zoologických záhrad ide o prvé rozmnoženie tohto obdivuhodného druhu sovy. Chovatelia tento štvornásobný prírastok považujú za veľký úspech, keďže odborná literatúra udáva, že sovy laponské znášajú výnimočne päť vajec," uviedla pre TASR vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.



Podľa inšpektora chovu Jozefa Lenarda sú to jedny z najväčších sov. "Bývajú veľké, dĺžku tela majú približne 60 až 80 centimetrov. Rozpätie krídel môžu mať do jeden a pol metra a hmotnosť je u nich od 700 do 1500 gramov. Sovy všeobecne sú pomerne dlhoveké, údajne sa môžu dožiť okolo 30 a viac rokov," doplnil Lenard.

Ako ďalej uviedla Malešová, sova laponská sa živí prevažne hlodavcami. "Má mimoriadne vyvinutý sluch. Vďaka nemu dokáže počuť myš aj pod polmetrovou vrstvou snehu na vzdialenosť 100 metrov. Pomáha jej pritom špecifický tvar hlavy. Ako všetky sovy, aj táto vie presne lokalizovať smer, odkiaľ prichádza zvuk, pretože ušné otvory nemá v jednej výške. Sova laponská pri útoku strmhlav dokáže preraziť snehovú krustu, ktorá by uniesla 80-kilogramového človeka," povedala.

Prirodzene sa tento druh sovy vyskytuje na severe Eurázie a zasahuje až po sever Mongolska a Číny. "Ide o poddruh sovy bradatej a košická zoo je jediná na Slovensku, ktorá ju chová," dodala Malešová.