Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V Kútoch očakávajú v porovnaní s 1. kolom volieb výrazne vyššiu účasť

Na snímke voliči stoja v rade na hlasovanie počas 2. kola prezidentských volieb 6. apríla 2024 v Kútoch. Foto: TASR - Ondrej Hercegh

Vplyv na to majú najmä voliči s hlasovacími preukazmi a voliči s trvalým pobytom mimo územia SR. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytli predsedovia tamojších troch okrskových volebných komisií.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kúty 6. apríla (TASR) - V Kútoch (okres Senica) očakávajú v porovnaní s prvým kolom prezidentských volieb výrazne vyššiu volebnú účasť. Vplyv na to majú najmä voliči s hlasovacími preukazmi a voliči s trvalým pobytom mimo územia SR. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytli predsedovia tamojších troch okrskových volebných komisií.

Vo volebnej miestnosti nachádzajúcej sa v dome kultúry museli podvečer zapečatiť jednu volebnú schránku, keďže sa naplnila jej kapacita. "Ľudia už vkladajú obálky do druhej schránky," povedal predseda okrskovej volebnej komisie číslo jeden Ondrej Lánik.

Priblížil, že v tomto okrsku prišlo do 20.00 h voliť približne 1900 ľudí. "Dve tretiny z tohto počtu sú ľudia, ktorí chodia voliť buď cez hlasovacie preukazy, alebo prostredníctvom čestného vyhlásenia, keďže nemajú na Slovensku trvalý pobyt," dodal. Priebeh volieb považuje zatiaľ za pokojný. Riešili len technické záležitosti, keď prišli niektorí ľudia s kópiou hlasovacieho preukazu alebo s neplatným cestovným pasom.

Kúty majú tri volebné okrsky. Do jedného z nich prišla voliť aj skupina štyroch bývalých študentov pracujúcich v Brne. "Dorazili sme preto, lebo nám záleží na budúcnosti Slovenska a nechceme, aby za nás rozhodoval niekto iný. Keď máme možnosť ísť voliť, tak by sme ju mali využiť," povedal Matúš pred odchodom naspäť do Brna.

V sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR možno voliť v 5938 volebných okrskoch.