Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V L. Hrádku je menej študentov, a tak SOŠ drevársku a lesnícku spojili

Ilustračné foto SOŠ. Foto: TASR/Ján Siman

Kedysi vychýrená stredná škola stratila od roku 2006 až 70 % žiakov. Napriek dlhej tradícii a snahám získať študentov naďalej pretrvával nezáujem žiakov o štúdium v odboroch zameraných na drevárstvo.

Liptovský Hrádok 27. augusta (TASR) - Dve tradičné stredné odborné školy (SOŠ) v Liptovskom Hrádku - drevárska a lesnícka budú od začiatku nového školského roka fungovať ako jedna inštitúcia. Dôvodom je mimoriadny pokles počtu žiakov na SOŠ drevárskej a nezáujem rodičov i detí o jej odbory.

Kedysi vychýrená stredná škola stratila od roku 2006 až 70 percent žiakov. Aj napriek dlhoročnej tradícii a snahám získať študentov naďalej pretrvával nezáujem žiakov o štúdium v odboroch zameraných na drevárstvo.

"Kapacita budovy školy bola v minulom školskom roku naplnená na 30 percent. Školu navštevovalo len 84 študentov, čo vyžadovalo vysokú ekonomickú náročnosť na jej prevádzku," povedala pre TASR Lenka Záteková, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), ktorý je zriaďovateľom obidvoch škôl. Negatívnym javom je podľa nej stagnujúci demografický vývoj v okrese Liptovský Mikuláš.

"Bohužiaľ, sledujeme to nielen v okrese Liptovský Mikuláš, ale aj v celom Žilinskom kraji. Ak v roku 2004 bolo 9258 potenciálnych žiakov prvých ročníkov stredných škôl, v priebehu desiatich rokov sme zaznamenali pokles o 2711 žiakov, čo predstavuje zníženie o 30 percent," skonštatovala. Pokles prvákov v porovnaní s minulým rokom zaznamenali vlani o približne štyri stovky.

V školskom roku 2015/2016 otvorili na SOŠ drevárskej pre nedostatočný záujem žiakov len jednu triedu prvého ročníka v študijnom odbore technik drevostavieb s 15 študentmi. "Škola dokonca musela dostať výnimku, pretože podľa platnej legislatívy je minimálny počet žiakov v triede 17," vysvetlila hovorkyňa ŽSK.

Doplnila, že ostatné študijné odbory sa vôbec nepodarilo otvoriť a niektoré z nich sú neaktívne už štyri roky. "Drevárske odbory ostanú aj po spojení škôl zachované a v novom školskom roku sú pre školu určené dve triedy v odboroch operátor drevárenskej a nábytkárskej výroby a technik drevostavieb," vyjadrila sa Záteková.

ŽSK si uvedomuje, že na trhu práce sú drevárske odbory potrebné. Práve preto chce medzi žiakmi základných škôl vzbudiť záujem o drevárstvo a lesníctvo. Plánom je vytvorenie jednotného Centra odborného vzdelávania a prípravy pre lesníctvo a drevárstvo v Liptovskom Hrádku.

"Centrum odborného vzdelávania pre lesníctvo je už zriadené a k vytvoreniu jednotného centra bude ešte potrebná dohoda Republikovej únie zamestnávateľov a Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory," poznamenala hovorkyňa. Vďaka spojeniu škôl môže ŽSK efektívnejšie využívať finančné prostriedky a zároveň zvýšiť kvalitu vzdelávania a materiálno-technického vybavenia.

Na Strednej odbornej škole lesníckej a drevárskej Jozefa Dekreta Matejovie v Liptovskom Hrádku budú žiaci študovať už od začiatku septembra. Spojením SOŠ drevárskej a lesníckej ostane zachovaná historická tradícia obidvoch odborov významných pre Liptov, tvrdí zriaďovateľ.