Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V laboratóriách BVS si možno dať bezplatne otestovať vzorky vody

Na snímke vodárenské laboratóriá Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) pri testovaní kvality vody v rámci Svetového dňa vody v Bratislave v pondelok 21. marca 2016. BVS ponúka záujemcom bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Vzorky možno priniesť oddnes do stredy 23. marca v čase medzi 8. a 16. hodinou do priestorov laboratórií BVS na Bojnickej ulici 6 v Bratislave.

Bratislava 21. marca (TASR) - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri príležitosti Svetového dňa vody (22. 3.) opäť ponúka záujemcom bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť.

Vzorky možno priniesť oddnes do stredy 23. marca v čase medzi 8. a 16. hodinou do priestorov laboratórií BVS na Bojnickej ulici 6 v Bratislave. Výsledky budú v nasledujúcom týždni podľa čísla vzorky zverejnené na internetovej stránke www.bvsas.sk. Vlani pracovníci BVS preverili vyše 1300 vzoriek vody. Z nich viac ako štvrtina bola nevyhovujúca, pretože obsahovala dusičnany nad povolený limit.

"Nariadenie vlády pre pitnú vodu ukladá prevádzkovateľom vodovodov sledovať 85 ukazovateľov kvality vody. My sme sa rozhodli pre dusičnany a tvrdosť vody. V studniach v oblasti Bratislavy vody najčastejšie prekračujú hodnoty dusičnanov. Pre tvrdosť vody sme sa rozhodli z dôvodu požiadaviek našich zákazníkov, chcú ju poznať kvôli používaným práčkam a umývačkám v domácnosti," zdôvodnila vedúca divízie chemicko-technologických a laboratórnych činností BVS Eva Spáčová.



Laboratóriá na kontrolu pitnej a odpadovej vody sú v areáli, ktorý bol rekonštruovaný a dostavaný v júni 2011. Toto akreditované pracovisko obsahuje viaceré laboratóriá na senzorické skúšky, chemické, fyzikálne, organické a ďalšie analýzy vody. O ich náročnosti svedčí skutočnosť, že mikrobiologické a biologické laboratória majú prísne sterilné prostredie.

Podľa Spáčovej laboratórium BVS je zrejme najväčšie, pretože iné vodárenské laboratóriá na Slovensku pravidelne nesledujú kvalitu vody pre viac ako 700.000 obyvateľov.