Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V ľadovom chráme na Hrebienku bude svietiť Betlehemské svetielko

Na archívnej snímke ochranná kupola a v nej dokončený Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách 18. decembra 2013. Foto: TASR

Odpálený plamienok z miesta narodenia Ježiša Krista od uplynulej nedele (21. 12.) žiari už aj na Hrebienku vo Vysokých Tatrách. Záujemcovia ho nájdu v Tatranskom ľadovom dóme.

Vysoké Tatry 22. decembra (TASR) - Odpálený plamienok z miesta narodenia Ježiša Krista od uplynulej nedele (21. 12.) žiari už aj na Hrebienku vo Vysokých Tatrách. Záujemcovia ho nájdu v Tatranskom ľadovom dóme. „Betlehemské svetlo je takto dostupné každému návštevníkovi Vysokých Tatier. Horieť tu bude počas celej zimnej sezóny,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Tradícia skautov roznášať Betlehemské svetlo do Vysokých Tatier tak nabrala nový rozmer. Svetlo je dostupné každému záujemcovi pred vstupom do Tatranského ľadového dómu. Ľadový kostol takto získal novú atrakciu a nový duchovnejší rozmer. „Už sme si zvykli, že na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít, skauti dlhé roky vynášajú plamienok priamo z Betlehema. Tento rok to bolo už po 21-krát. Toto svetlo však nebolo dostupné každému, nakoľko sa nachádzalo v Observatóriu Slovenskej akadémie vied. Po prvýkrát sa dostalo na Hrebienok do Tatranského ľadového dómu. Budeme radi, keď si ľudia z neho zoberú priamo do svojich domovov,“ zdôraznila Maťašovská.

Betlehemské svetlo, ktoré má spájať a prinášať pokoj, nádej, lásku a porozumenie medzi ľudí na celom svete, bude v ľadovom chráme na Hrebienku žiariť počas celej zimnej sezóny.

Tatranský ľadový dóm už niekoľko dní obdivujú prví návštevníci. Klíma v ňom je regulovaná aj v teplejšie dni a to vďaka chladiacemu systému, ktorý udržiava teplotu maximálne 3 stupne Celzia, aby ľadová stavba vydržala počas celej zimnej sezóny. „V ľadovom kostole budú počas celej zimnej sezóny rôzne koncerty a divadelné predstavenia. Najbližšie to bude 28. decembra predstavenie Bajaja v podaní hercov z divadla Nová scéna,“ uzavrela Maťašovská.