Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

V Leopoldove ocenia rodákov - významných hudobných činiteľov

Cenu mesta udelia dirigentovi Viliamovi Kažimírovi a čestné občianstvo hudobnému skladateľovi Milanovi Novákovi.

Leopoldov 25. júla (TASR) - Počas tradičných víkendových slávností ocení mesto Leopoldov dvoch svojich významných rodákov pri príležitosti ich okrúhleho jubilea.

Cenu mesta udelia dirigentovi Viliamovi Karmažinovi pri príležitosti jeho 90. narodenín a čestné občianstvo hudobnému skladateľovi Milanovi Novákovi k jeho 85. narodeninám. Slávnosť sa uskutoční v nedeľu 29. júla na leopoldovskom korze, v prípade nepriaznivého počasia v dome kultúry.

Zbormajster Viliam Karmažin sa celoživotne venuje zborovému spevu, je skladateľom a upravovateľom piesní. Pôsobil aj ako člen ústrednej komisie pre prácu so súbormi pri Osvetovom ústave v Bratislave. Celoživotne je zviazaný so zborom Zvon v Seredi, s ktorým dosiahol nemalé domáce i zahraničné úspechy.

Hudobný skladateľ, dirigent, hudobník Milan Novák pôsobil ako umelecký vedúci a autor Vojenského umeleckého súboru. Ťažisko jeho práce je v kompozičnej tvorbe. Dodnes je činný a jeho meno obsahuje všetky hudobné žánre a žánrové formy hudobného umenia, od malých skladieb a folklórnych úprav, cez scénickú, zborovú, piesňovú tvorbu, hudobno-tanečné scény, až po scénicko-dramatické útvary. Je aj autorom hudby k muzikálom, početných piesní populárnej hudby a významných diel v oblasti filmovej hudby. Milan Novák aj vo vysokom veku pôsobí ako aktívny organizátor hudobného života, dirigent a člen rôznych odborných komisií.