Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Lešti nacvičujú hasenie požiaru s využitím informačných technológií

Požiarne cvičenie s využitím IT v Lešti. Foto: TASR/Jozef Poliak

V cvičenie je zamerané na zvýšenie efektívnosti zásahu prostredníctvom zapojenia dostupných informačných technológií.

Lešť 23. augusta (TASR) - Zhruba 180 hasičov a 40 kusov techniky dnes vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť nacvičuje, ako najlepšie zvládnuť požiar lesa s využitím informačných technológií. Cieľom taktického a ukážkového cvičenia je precvičenie spôsobu nasadenia a riadenia síl a prostriedkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) , Vzdušných síl Ozbrojených síl SR a prostriedkov leteckého hasenia Ministerstva vnútra SR.

Ako pred cvičením povedal prezident HaZZ Alexander Nejedlý, nepôjde len o samotné zvládnutie pohybu ľudí v teréne, ale najmä zapojenie dostupných informačných technológií, prostredníctvom ktorých sa má dosahovať lepšia efektívnosť zásahu.

Prvý raz bude predstavená napríklad aj práca malého vrtuľníka so zabudovanou kamerou, ktorý prinesie aktuálnu situáciu priamo z terénu. "Od dnes sa začína éra používania informačných technológií nielen v hasičskom zbore, ale v celom integrovanom systéme," pripomenul Nejedlý.

Na cvičení hasiči využijú aj vrtuľník Ministerstva vnútra SR, používaný na hasenie v neprístupnom teréne, ako aj vrtuľník veliteľstva Vzdušných síl Ozbrojených síl SR s termovíziou.