Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Park slovenských pamiatok videlo L. Jáne približne 40.000 ľudí

Ilustručné foto Foto: TASR -Milan Kapusta

Letná sezóna sa už skončila, brány areálu Mini Slovensko sú aj napriek tomu stále otvorené. Park je totiž otvorený celoročne.

Liptovský Ján 30. septembra (TASR) - Za prvé tri mesiace prevádzky navštívilo Mini Slovensko, tematický park zmenšených modelov slovenských kultúrnych pamiatok v Liptovskom Jáne, približne 40.000 ľudí.

"Celé dianie v Európe prispelo k tomu, že naša prvá letná sezóna bola nad mieru úspešná. Otvárali sme 4. júla so skromnými očakávaniami, no boli sme milo prekvapení," povedal pre TASR autor modelov a predseda občianskeho združenia Mini Slovensko Kamil Fischer. Veľkú väčšinu návštevníkov tvorili podľa neho Slováci, no na minimodely radníc, kostolov, hradov i zámkov sa prišli pozrieť aj Kanaďania, Afričania či Švajčiari. Nová atrakcia prilákala všetky generácie rovnomerne.

Zaujímavou skupinou sú podľa neho aj nevidiaci ľudia, s ktorými investori majú pozitívnu skúsenosť. "So slzami v očiach ohmatávali modely a tešili sa, že na sklonku života si už vedia predstaviť, ako slovenské kultúrne pamiatky vyzerajú. Možno mali z našich miniatúr ešte väčšiu radosť ako zdraví, vidiaci ľudia," skonštatoval.

I keď park miniatúr nie je v zahraničí žiadnou zvláštnosťou, na Slovensku ide o novinku. Aj tu tkvie podľa Fischera časť ich úspechu. "Ľudia boli zvedaví, prišli a porovnávali nás so Švajčiarskom, Francúzskom či Talianskom. Zistili, že kvalitou sme možno aj lepší, kvantitatívne máme menej modelov. Otvorili sme však len prednedávnom, parky v zahraničí fungujú už desaťročia," vysvetlil s tým, že najúspešnejším modelom je zatiaľ Bojnický zámok, ktorý je najväčší a odpracoval na ňom až 5600 hodín.

Letná sezóna sa už skončila, brány areálu Mini Slovensko sú aj napriek tomu stále otvorené. Park je totiž otvorený celoročne. "Chceme, aby turisti, ktorí sú v regióne na jeseň či v zime, neboli ochudobnení o zážitky a mali čo navštíviť. Mnoho atrakcií je v zimnom období zatvorených," vyjadril sa. V súčasnosti dokončujú prvú etapu záhradnej železničky, kde by malo jazdiť päť lokomotív. Do Vianoc pribudnú aj dva liptovskojánske kostoly, postupne sa na rad dostane aj Zvolenský zámok a Bratislavský hrad.

Areál 13 zmenšenín slovenských kultúrnych pamiatok vyrástol v Liptovskom Jáne na nevyužívaných pozemkoch s rozlohou takmer hektár. Modely sú vernými kópiami a použité sú autentické materiály. V krátkom čase pribudne ďalších sedem miniatúr, cieľom je postaviť park až s 30 modelmi.