Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Leviaciach prezentujú svoje diela dvaja zdravotne postihnutí umelci

Ilustračná snímka.

Výstava potrvá do 14. decembra.

Levice 4. decembra (TASR) - Na výstave s názvom Stretneme sa, ktorú v Centre kultúry Junior v Leviciach organizuje miestny Slovenský zväz telesne postihnutých a Mestské kultúrne stredisko, sa prezentujú dvaja zdravotne postihnutí umelci - Sonislava Popová a Michal Jambor. Tí sa doteraz ešte nikdy nevideli.

Michala Jambora na tvorbu motivuje každý deň, všetky pocity, rodina, všetko, čo vidí navôkol a každodenný život. "Kreslím ceruzkou, zaujalo ma to už prakticky od detstva, pričom zlom nastal, keď som navštevoval Strednú umeleckú školu v Trenčíne. Odvtedy sa tomu venujem naplno. Výborne sa s ceruzkou dajú robiť detaily, pričom je to technika, ktorú si môžem kdekoľvek a kedykoľvek zobrať so sebou a môžem kdekoľvek tvoriť," povedal Jambor. Jeho obľúbené témy sú slovenské hrady a zámky, skanzeny, krajinky, portréty, kvety.

Sonislava Popová číta knihy s témami pre dospelých, ktorým však nechýba detská duša. "Moje vystavené obrazy sú ilustráciami knihy Třináctery hodiny od Jamesa Thurbera. Je to o jednom ľadovom vojvodovi, ktorý bol taký chladný, že mu v kráľovstve napokon zamrzol čas. Téma mojich obrazov však záleží od obdobia, v akom sa nachádzam. Pracujem s akrylom, pretože rýchlejšie schne a nesmrdí ako olej. Mám však s ním takú zvláštnu techniku, ktorú ma naučil srbský maliar Jan Agarský. Ide o vrstvenie akrylu na seba, je to maľovanie suchým štetcom," vysvetlila Popová.

Výstava potrvá do 14. decembra.