Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Leviciach vyrastie nový komunitný sad

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Cieľom projektu je vytvorenie priestoru, v ktorom bude možné pestovať ovocie pre miestnu komunitu.

Levice 12. marca (TASR) - V Leviciach vznikne nový kreatívny priestor pre klientov Komunitného centra (KC) v Ladislavovom dvore. Ako uviedla radnica, mesto získalo na projekt s názvom Náš sad dotáciu 3300 eur z programu Sadím budúcnosť z nadácie Ekopolis.

Cieľom projektu je vytvorenie priestoru, v ktorom bude možné pestovať ovocie pre miestnu komunitu. "Bude tu vzdelávacie miesto pre pracovnú terapiu, ktorá ukáže, ako sa správne starať o vysadené stromy a kríky a postupne z nich zbierať úrodu a spracovávať ju pre vlastnú spotrebu," informoval mestský úrad.

Na základe spolupráce s pracovníčkami KC sa budú v rámci projektu realizovať workshopy, ktoré klientov centra naučia, ako sa starať o záhony drobného ovocia, trvalých byliniek a následne aj dozretého ovocia zo stromov. "Chceme takto vytvoriť u členov komunity vzťah k prirodzeným hodnotám," pripomenul magistrát.

Ako doplnil, projekt tiež ukáže rodinám s deťmi, ako si vytvoriť zdroj zdravého ovocia a zaradiť ho do jedálnička. "Vysadené ovocné stromy a kríky budú krajinotvorným prvkom tohto priestoru. Teraz je to prázdny pozemok. Vyrastú na ňom stromy, ktoré budú mať vodozádržnú funkciu, postupne budú vytvárať tieň a budú zdrojom ovocia na priamy konzum a aj na spracovanie," dodala radnica.