Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Regióny

V Leviciach vzniklo Denné centrum pre rodiny utečencov

Na archívnej snímke utečenci z Ukrajiny. Foto: TASR – František Iván

Myšlienka vytvorenia komunitného centra vyšla od samotných ukrajinských rodín, ktoré potrebovali miesto na stretávanie sa a vymieňanie si informácií.

Levice 13. apríla (TASR) – V Leviciach vzniklo Denné centrum pre rodiny utečencov z Ukrajiny. Zriadilo ho Mesto Levice v spolupráci s Materským centrom Medulienka, Územným spolkom Slovenského Červeného kríža a Mestským kultúrnym strediskom. Denné centrum sídli v priestoroch CK Junior na Ulici A. Sládkoviča. "Ukrajinská komunita z Levíc sa v ňom bude môcť stretávať, ľudia dostanú potrebné informácie, pomoc, vytvorený je v ňom aj občerstvovací kútik a detský kútik pre najmenších," informovala Adriana Macáková z levického mestského úradu.

Návštevníci centra budú mať k dispozícii počítač, aby si mohli vyhľadať potrebné informácie, či napísať životopis do zamestnania. Okrem toho bola zriadená tzv. Zóna bez peňazí - obchodík, kde si budú môcť vybrať potraviny, hygienické potreby či oblečenie z verejných zbierok. Denné centrum bude v prevádzke vždy v pondelok a stredu od 9.00 do 17.00 h.

Myšlienka vytvorenia komunitného centra vyšla od samotných ukrajinských rodín, ktoré potrebovali miesto na stretávanie sa a vymieňanie si informácií. O zariadenie a chod denného centra sa starajú hlavne Ukrajinci, ktorí už dlhšie žijú v Leviciach a dobrovoľníci z materského centra, povedala Macáková.