Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

V literárnej súťaži J.Braneckého triumfovala aj V.Benčárová z Trenčína

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Do literárnej súťaže poslalo 75 autorov spolu 208 literárnych príspevkov nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Rumunska a Rakúska.

Trenčín 8. decembra (TASR) – Vanessa Bečárová z Trenčína v kategórii do 20 rokov a Katarína Holcová z českého Brandýsa nad Labem v kategórii nad 20 rokov triumfovali v 31. ročníku celoslovenskej literárnej súťaže Jozefa Braneckého. Informovala o tom tajomníčka Spolku slovenských spisovateľov v Trenčianskom kraji Margita Ivaničková.

Obe laureátky si prevzali ocenenia za pôvodnú autorskú tvorbu v oblasti poézie a prózy s tematickým názvom Mlčanie kameňa venovanej 170. výročiu úmrtia Adely Ostrolúckej.

Medzi mladými autormi poézie zvíťazil Adrián Szabó z Michaloviec, v staršej vekovej kategórii Barbora Kreysová z Prahy. V mladej prozaickej kategórii opäť bodovala talentovaná Vanessa Bečárová a vo vekovej kategórii nad 20 rokov patrí prvenstvo Adriane Karvaiovej z Levíc.

Do literárnej súťaže poslalo 75 autorov spolu 208 literárnych príspevkov nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Rumunska a Rakúska. V poetických kategóriách sa uchádzalo o priazeň poroty 148 poetických a 60 prozaických prác.

Literárna súťaž sa koná nepretržite od roku 1993. Jej organizátormi je Spolok slovenských spisovateľov, miestny odbor Matice slovenskej, Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne a priaznivcami mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj. Podujatie finančne podporila Matica slovenská.