Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

V Ľubochnianskej doline vytvorili vyše 20 liahnísk pre obojživelníky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pomocou kráčajúceho bagra vytvorili v teréne priehlbiny na zachytávanie vody z malých tokov a zo zrážok. V čase jej dostatku sa vytvoria malé mokrade vhodné na rozmnožovanie obojživelníkov.

Ľubochňa 27. septembra (TASR) - Viac ako 20 nových náhradných liahnísk pre obojživelníky vytvorili v Ľubochnianskej doline, v časti Čierňavy a Blatné na Liptove. Na sociálnej sieti o tom v stredu informovali zo Správy Národného parku (NP) Veľká Fatra.

"Obojživelníky patria medzi najviac ohrozené stavovce, ktorých početnosť populácií sa v posledných rokoch výrazne znižuje. Náhradné liahniská sme vytvorili s cieľom poskytnúť chráneným druhom obojživelníkov možnosti pre rozmnožovanie," konkretizovali ochranári. Ide najmä o druhy kunka žltobruchá, skokan hnedý, mlok karpatský a salamandra škvrnitá.

Pomocou kráčajúceho bagra vytvorili v teréne priehlbiny na zachytávanie vody z malých tokov a zo zrážok. V čase jej dostatku sa vytvoria malé mokrade vhodné na rozmnožovanie obojživelníkov. Takto vzniknú nové miesta pre liahniská v častiach, kde sa prirodzene koncentruje voda a odteká ako menší povrchový tok. "V lokalite Blatné sme vytvorili sústavu navzájom prepojených priehlbín, a to odstránením sedimentov a nánosov z priestoru hradeného jazera," priblížili zo správy národného parku.

Nové liahniská pre obojživelníky budú podľa ďalších zverejnených informácií plniť aj tzv. zadržiavaciu funkciu. Prostredníctvom nich sa v krajine zadrží väčšie množstvo vody.