Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Lučenci sa zapájajú do Dňa bez áut a podporia aj Parking Day

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Deň bez áut má poukázať na problémy rastúcej individuálnej automobilovej dopravy v mestách. Zdôrazňuje alternatívy, ako je jazda na bicykloch či využívanie hromadnej dopravy.

Lučenec 19. septembra (TASR) - Počas Európskeho dňa bez áut bude v Lučenci vo štvrtok 20. septembra premávať mestská autobusová doprava zadarmo. Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Mária Horňáková, magistrát pripravil aj špeciálne podujatie v duchu hesla - V meste bez môjho auta. Masové cyklistické podujatie má byť lákadlom najmä pre školy. Trieda, ktorá bude najpočetnejšia na bicykloch môže vyhrať bezplatný autobus na školský výlet.

Deň bez áut má upozorniť na problémy rastúcej individuálnej automobilovej dopravy v mestách a má ponúknuť alternatívy, ako je jazda na bicykloch či využívanie hromadnej dopravy. K Európskemu týždňu mobility sa pripája aj samospráva Lučenca."Vo štvrtok sa Európsky deň bez áut v Lučenci začína prezentáciou od 11.00 hodiny na Námestí republiky za budovou YMCA. Odtiaľ odštartujú účastníci na bicykloch, alebo aj kolieskových korčuliach. Sprevádzať ich bude policajné auto smerom na Haličskú cestu, sídlisko Rúbanisko, prejdú Športovou ulicou a skončia opäť na Námestí republiky. Žiaci stredných a základných škôl si musia priniesť na podujatie bicykle. Budú súťažiť, ktorá škola bude mať najviac účastníkov na podujatí. Ceny poskytne SAD Lučenec. Víťazná škola získa autobus na jeden deň na školský výlet v rámci Banskobystrického kraja. Ocenený bude aj najmladší a najstarší účastník, ktorý prejde na bicykli celú trať," informovala Horňáková.

V Lučenci sa v piatok 21. septembra zapoja aj do podujatia Parking Day. Mladí ľudia vopred ohlásili rezerváciu niekoľkých parkovacích miest. "Takto sa pokúsia poukázať na to, že verejné priestranstvo v centre mesta sa dá využiť aj iným spôsobom. Je to pokračovanie aktivít, kde sa mladí ľudia pokúšajú nenásilnou formou vytlačiť autá z centra mesta. Máme avizované, že pred mestským úradom bude na jednom z parkovacích miest prebiehať akcia, kde sa aktivisti budú venovať najmä deťom. Témou má byť obnovenie mestskej fontány. Ostatné aktivity budú len na fantázii organizátorov," dodala hovorkyňa Lučenca.