Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V Ľutine si pripomenú 35. výročie ustanovenia baziliky minor

Bazilika v obci Ľutina, foto z archívu. Foto: TASR – Milan Kapusta

V nedeľu vyvrcholí slávnosť archijerejskou svätou liturgiou na mariánskej hore nad Ľutinou, ktorú o 10.00 h bude sláviť vladyka Peter Rusnák.

Ľutina 17. augusta (TASR) - Gréckokatolícki veriaci si počas víkendu (19. - 20. 8.) na pútnickom mieste v Ľutine pripomenú 35. výročie od ustanovenia miestneho chrámu Zosnutia Presvätej Bohorodičky na baziliku minor. Uskutoční sa tam archieparchiálna odpustová slávnosť Prešovskej archieparchie. TASR o tom informoval jej hovorca Michal Pavlišinovič.

"Počas oboch dní je pre pútnikov pripravený bohatý duchovný program. V sobotu o 18.00 h bude archijerejskej svätej liturgii predsedať vladyka Peter Rusnák, zároveň ohlási aj homíliu. Okrem svätých liturgií a možnosti prijať sviatosť zmierenia sa budú môcť veriaci zúčastniť na modlitbách posvätného ruženca, akatistov, molebenov, parastasu či časoslova," uviedol Pavlišinovič.

V nedeľu vyvrcholí slávnosť archijerejskou svätou liturgiou na mariánskej hore nad Ľutinou, ktorú o 10.00 h bude sláviť vladyka Peter Rusnák. Homíliu ohlási archimandrita Jaroslav Lajčiak, protosynkel Košickej eparchie.

Pápež Ján Pavol II. apoštolským breve povýšil 22. júna 1988 tunajší chrám na baziliku minor. Pútnické miesto v Ľutine sa stalo centrom gréckokatolíckych pútnikov po tom, ako sa v auguste 1851 zjavil na neďalekej hore nad Ľutinou sv. Mikuláš chudobnej vdove Zuzane Fekete a požiadal ju, aby tam bola postavená kaplnka zasvätená sviatku Zosnutia (Nanebovzatia) Presvätej Bohorodičky. Od roku 1855 sa začali na miesto zjavení konať pravidelné púte veriacich.

S výstavbou dnešnej baziliky minor v obci sa začalo v roku 1896 a dokončená bola v roku 1903. Krátko predtým požiar zničil pôvodný drevený chrám sv. Kozmu a Damiána. Dnes je bazilika minor dominantným chrámom s trojloďovou štruktúrou a od roku 2010 je zvláštnym putom duchovného príbuzenstva zviazaná s bazilikou Santa Maria Maggiore v Ríme.