Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

V lužnom lese medzi Prístavným a Starým mostom začali budovať park

Medzi Starým mostom a Prístavným mostom v Bratislave vybudovala Zelené hliadka park. Foto: TASR

Aktivity Zelenej hliadky v tejto oblasti sa tým nekončia. V budúcnosti chcú v lokalite napríklad vyznačiť bežeckú trať.

Bratislava 22. septembra (TASR) - V lužnom lese medzi bratislavským Starým a Prístavným mostom dnes dobrovoľníci zo združenia Zelená hliadka položili základy komunitného parku. Prispeli tak k sérii aktivít, ktoré sa počas piatka (21. 9.) a dnešného dňa konali v rámci Dní dobrovoľníctva.

"Už počas predchádzajúcich sobotňajších brigád v tejto lokalite sme pripravovali plán, ako z tohto miesta urobiť skutočnú oddychovú zónu," uviedol pre TASR Matúš Čupka zo Zelenej hliadky. Cieľom dobrovoľníkov bolo oživiť tento pre mnohých úplne nepoznaný kus prírody, ktorý je v tesnej blízkosti Šafárikovho námestia, teda na pomedzí centra hlavného mesta.

Na parku sa robilo od pol desiatej predpoludním, keď sa pri Starom moste zišli dobrovoľníci. "Celkove sa k akcii pridalo 32 dobrovoľníkov," informoval Čupka. Podarilo sa im urobiť všetko, čo bolo naplánované a ešte aj niečo navyše. Skrášlili okolie ohnísk, vybudovali tri vychádzkové trasy, napílili popadané stromy tak, aby neblokovali priechod medzi lesnými chodníčkami. Vybudovali sa aj čiastočné bariéry pri vjazdoch pre autá. "Okrem toho sme dočistili okolie od odpadkov, vyzbierali sme až 16 vriec odpadu a zlikvidovali čerstvú skládku," uviedol Čupka.

Aktivity Zelenej hliadky v tejto oblasti sa tým nekončia. V budúcnosti chcú v lokalite napríklad vyznačiť bežeckú trať. "Takisto by sme v prípade vstupov do parku chceli na dvoch miestach vybudovať pevné betónové zátarasy zabraňujúce vstupu áut, na dvoch ďalších zasa uzamykateľné brány, cez ktoré by sa do lokality mohli dostať iba vodohospodári a záchranné zložky," informoval Čupka.