Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Malej Lehote sa opäť stretnú gajdoši, ktorí pripomenú staré tradície

Gajdy Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Gajdošské fašiangy sa v Malej Lehote, v dedine s dlhou gajdošskou tradíciou, konajú podľa katolíckeho kalendára každoročne v posledný víkend pred Popolcovou stredou.

Malá Lehota 25. januára (TASR) - Na začiatku februára opäť rozozvučia obce ležiace na úpätiach Pohronského Inovca tóny gajdošskej hudby. V dňoch 5. až 7. februára sa bude v Malej Lehote, Veľkej Lehote a Jedľových Kostoľanoch konať 29. ročník medzinárodného stretnutia gajdošov a gajdošských hudieb s názvom Gajdošské fašiangy 2016.

Ako informovala Judita Frantová z Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom, návštevníci sa môžu tešiť na pravú a tradičnú fašiangovú atmosféru. "Hlavný program s názvom Pod Inovcom gajdy hrajú sa uskutoční v piatok 5. februára o 18.00 h v Kultúrnom dome v Malej Lehote. Vo všetkých obciach je pripravený bohatý sprievodný program venovaný gajdošským a fašiangovým tradíciám," dodala Frantová.

Hlavným organizátorom podujatia je Pohronské osvetové stredisko v Žiari nad Hronom, spoluorganizátormi sú Cech slovenských gajdošov, obce Malá Lehota, Veľká Lehota, Jedľové Kostoľany a Oravské kultúrne stredisko.

Gajdošské fašiangy sa v Malej Lehote, v dedine s dlhou gajdošskou tradíciou, konajú podľa katolíckeho kalendára každoročne v posledný víkend pred Popolcovou stredou. Podľa starého zvyku krojovaní účastníci sprievodu prejdú celú obec od domu k domu, nezabudnú pritom navštíviť ani svojich rodákov v okolitých obciach a mestách.

Gajdoši patria k najstarším a najuniverzálnejším ľudovým inštrumentalistom. Pre hudobnú zložitosť a náročnosť hry na gajdách sa hodnotia ako najlepší muzikanti. V Európe existuje približne 300 druhov gájd, ktoré sa odlišujú zvukom, farbou tónu a konštrukčnými odlišnosťami. Len nedávno sa gajdy a gajdošská kultúra na Slovensku dostala aj na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.