Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

V markušovskom letohrádku sú hudobné nástroje aj z 18. st.

Foto: TASR/František Iván

Jej zakladateľom je nestor slovenskej hudobnej historiografie a muzikografie Ivan Mačák.

Markušovce 30. júna (TASR) – V Letohrádku Dardanely v Markušovciach sa nachádza expozícia klávesových hudobných nástrojov, ktorá bola otvorená v roku 1983. Jej zakladateľom je nestor slovenskej hudobnej historiografie a muzikografie Ivan Mačák. „Hudobné nástroje sa radia medzi typy klávesových nástrojov a v tom spočíva aj špecializácia našej expozície a ešte je to zdôraznené tým, že sú domácej slovenskej výroby,“ vysvetľuje správkyňa Kaštieľa Markušovce Bernadeta Kiczková.

To bol aj zámer expozície, ktorá je jediná svojho druhu na Slovensku. V dolných priestoroch sú vystavené malé organy, ktoré získali z okolitých katolíckych a evanjelických kostolov. „Medzi najstaršie radíme nástroj z roku 1767, ktorý vyhotovil Daniel Valachy zo Spišskej Soboty,“ doplnila Kiczková. V hornej časti letohrádku sa nachádzajú strunové klávesové nástroje, teda rôzne typy klavírov a stolových klavírov. Tie sú prevažne z konca 18., z 19. a zo začiatku 20. storočia.

„V poslednom období nám z dotácií grantového systému Ministerstva kultúry (MK) SR pribudli do zbierok múzea ďalšie typy hudobných nástrojov, ako napr. zbierka akordeónov z prvej polovice 20. storočia, ďalej dvojmanuálové harmónium z roku 1880 a také novšie typy elektrofonických organov z prvej polovice 20. storočia,“ doplnila Kiczková. Celkovo sa v Markušovciach nachádza 23 klavírov a 18 akordeónov.

Tu bude player


V rámci minuloročného grantového systému MK SR dostalo Múzeum Spiša, ktoré je správcom Kaštieľa Markušovce, finančné prostriedky aj na rekonštrukciu hudobných nástrojov. Podarilo sa tak obnoviť dva hudobné nástroje. Jedným z nich je kladivkový klavír bratislavského výrobcu Karola Schmidta z roku 1846, ktorý bol vyhotovený pravdepodobne priamo pre Markušovce. „V jeho obchodnej knihe sa totiž uvádzalo, že vyhotovil nástroj z jaseňového dreva a odoslal ho grófovi Mariássymu na Spiš, to znamená pravdepodobne sem do Markušoviec,“ vysvetľuje Kiczková. Druhým hudobným nástrojom, ktorý nechali reštaurovať, je pianola, ide o hudobný automatofón, ktorý funguje aj ako klavír, aj ako hudobný automat. Vyrobený bol v roku 1923.