Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

V martinskom Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné zvyky

Ilustračné foto Foto: TASR - Roman Hanc

Okrem kraslíc sú pripravené aj ukážky pletenia korbáčov a predaj a výroba ľudovoumeleckých a remeselníckych výrobkov.

Martin 31. marca (TASR) - Tradície a zvyky predkov, ktoré sprevádzali veľkonočné obdobie, predstavia v nedeľu (2. 4.) v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Detský folklórny súbor (DFS) Malý Lysec z Belej-Dulíc predvedie detské jarné hry v programe o 10.30, 12.30 a 14.30 h. "Tradičné predveľkonočné a veľkonočné zvyky, napríklad vynášanie Moreny, prinášanie letečka či tradičnú veľkonočnú šibačku a oblievačku, predstaví FS Lysec z Belej-Dulíc," doplnila Kiripolská.

"S najčastejšími technikami, ktorými sa zdobili kraslice, sa návštevníci budú môcť zoznámiť počas programovej nedele a priamo od výrobcov si ich aj kúpiť. Okrem kraslíc sú pripravené aj ukážky pletenia korbáčov a predaj a výroba ľudovoumeleckých a remeselníckych výrobkov," uviedla kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine.

Pripomenula, že počas predveľkonočného pôstu sa pri varení nesmeli používať živočíšne tuky. "Gazdinky tak boli odkázané na rastlinné oleje. Ako sa v minulosti získavali lisovaním, ukážeme návštevníkom v oravskej olejárni. Pre malých, ale aj veľkých návštevníkov sú prichystané aj tvorivé dielne, v ktorých si môžu vyskúšať šikovnosť pri zdobení kraslíc. Do tvorivej dielne by si mali doniesť vlastné vyfúknuté alebo natvrdo uvarené vajíčka," dodala Kiripolská.