Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Matejovom dome ukážu cechové truhlice, boli znakom hodnosti a moci

Na archívnej snímke Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici Foto: TASR - Jozef Poliak

Zaujímavosti o cechových truhliciach, ktoré boli znakom hodnosti, moci a nemohlo bez nich začať žiadne cechové zhromaždenie, priblíži historik múzea Filip Glocko.

Banská Bystrica 24. februára (TASR) - V Stredoslovenskom múzeu (SSM) v Banskej Bystrici sa nachádza jedna z najväčších zbierok cechových truhlíc na Slovensku. Návštevníci ju uvidia, ak prídu v sobotu alebo v nedeľu (25. 2.) do Matejovho domu o 11.00 a 14.00 h. Zaujímavosti o cechových truhliciach, ktoré boli znakom hodnosti, moci a nemohlo bez nich začať žiadne cechové zhromaždenie, priblíži historik múzea Filip Glocko.

"Neoddeliteľnou súčasťou každého cechu bola cechová truhlica. Bol to symbol jeho morálnej, materiálnej a remeselníckej súdržnosti. S tým súvisel aj jej reprezentatívny zovňajšok hlásajúci dobré meno a slávu cechu. Uchovával ju cechmajster vo svojom dome ako najväčšiu cennosť. Truhlice mali obyčajne dve zámky a dva rozdielne kľúče. Bývali bohato maľované, intarzované rezbami, cechovými znakmi alebo kované," priblížilo SSM, ktoré pozýva na víkendové podujatie Prehliadky s kurátormi.