Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Bardejove rekonštruujú Horný hrad za takmer 700.000 eur

Mesto Bardejov, archívne foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Bardejov v uplynulých štyroch rokoch preinvestoval okolo 10 miliónov eur z grantov a iných zdrojov na obnovu pamiatok zapísaných do zoznamu UNESCO na svojom území.

Bardejov 2. júla (TASR) – Mesto Bardejov začalo s prácami na rekonštrukcii a premene časti pamiatky Horného hradu na oddychovú a kultúrnu zónu. Táto historická pamiatka stojí pri vstupe do mesta a podľa archeológov zanikol hrad niekedy v druhej polovici 15. storočia. Koncom júna uzavreli Rhodyho ulicu od kruhového objazdu. Ako prvé prebehlo odstraňovanie asfaltových povrchov a vzápätí sa odštartovali aj práce na archeologickom výskume.

Celkovo by mala rekonštrukcia Horného hradu trvať približne 12 mesiacov, no ovplyvniť ju môže prebiehajúci archeologický výskum. Počas roka by malo byť na stavbe preinvestovaných 699.000 eur, len v tomto roku by mali prebiehať práce za asi 450.000 eur. Tieto financie pochádzajú z dotácie Ministerstva financií SR. Ako uviedol vedúci oddelenia výstavby mestského úradu v Bardejove Miroslav Grus, 24.000 eur na archeologický prieskum pochádza z vlastných zdrojov mesta.

"V súčasnosti odkrývame opevnenie pôvodnej gotickej južnej brány, ktorej polohu predpokladáme vedľa Prašnej bašty, mladšie podkovovité predbránie, tiež mostovku a predsunuté opevnenie brány.  Súčasťou výskumu je aj vonkajší priekopový múr a barbakán, ktorého priebeh je zachovaný na viacerých mapových podkladoch z 19. storočia," spresnil Grus.

Projekt rekonštrukcie Horného hradu rieši obnovu hradobného opevnenia, jeho využitie a zapojenie do infraštruktúry mesta. Táto časť by sa po rekonštrukcii mala stať pešou zónou, ktorá má slúžiť pre oddych a kultúru.