Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

V Michalovciach začalo fungovať centrum na pomoc utečencom

Na archívnej snímke infopoint pre utečencov z Ukrajiny. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podobné centrum ako v Michalovciach sa plánuje postupne zriadiť aj v Humennom a v ďalších mestách, avizovalo ministerstvo vnútra.

Bratislava 14. marca (TASR) - V Michalovciach začalo v pondelok večer fungovať multifunkčné veľkokapacitné centrum na pomoc utečencom. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké tak zostane len nevyhnutná infraštruktúra. Podobný model sa má využiť aj na hraničných priechodoch Veľké Slemence či Ubľa. TASR o tom informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

"Základnou prioritou je koncentrovať pomoc prichádzajúcim utečencom v multifunkčných veľkokapacitných centrách, kde budú mať zabezpečené všetky potreby a služby na jednom mieste," uviedol rezort. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké zostane len nevyhnutná infraštruktúra, teda zdravotná a psychologická pomoc, sociálne zariadenia, infostánok k možnostiam pobytu, veterinárna starostlivosť a občerstvenie. Zvyšok má byť k dispozícii vo veľkokapacitnom centre, zabezpečená má byť i pravidelná kyvadlová doprava, ozrejmil rezort.

Utečenci budú mať podľa ministerstva možnosť na pracoviskách v michalovskom centre žiadať o udelenie dočasného útočiska tak, ako aj na ďalších miestach na Slovensku. Podporné služby zriadil štát aj v okolí centra v stanoch. "Za pomoci vlastných síl, ale aj dobrovoľníkov poskytne potrebnú humanitárnu pomoc vrátane zdravotníckeho zabezpečenia a psychologickej starostlivosti, potrebné informácie, sprostredkuje dopravu do miest ubytovania, stravovanie prípadne aj dočasné núdzové ubytovanie," doplnil rezort. K dispozícii budú sociálne zariadenia, vyhrievané oddychové a stravovacie stany i informačné kiosky.

"Rozdelenie úloh a koordinácia bude v kompetencii riadiaceho tímu zloženého zo zástupcov zložiek integrovaného záchranného systému, okresných úradov a zástupcov dobrovoľníckych organizácií," priblížilo ministerstvo.

Tento model by sa mal postupne aplikovať aj na hraničných priechodoch Veľké Slemence a Ubľa. Podobné centrum ako v Michalovciach sa plánuje postupne zriadiť aj v Humennom a v ďalších mestách, avizovalo ministerstvo.