Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V michalovskej nemocnici pre osýpky zakázali návštevy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

V týchto dňoch boli podľa hovorcu nemocnice identifikované ďalšie dve sestry s podozrením na osýpky.

Michalovce 14. júna (TASR) – V rámci opatrení proti osýpkam platí od štvrtka v celom areáli nemocnice v Michalovciach až do odvolania prísny zákaz návštev. Nemocnica zároveň spustila letákovú informačnú kampaň pre verejnosť, v ktorej komunikuje rizikovosť osýpkového ochorenia a dôležitosť očkovania. Informoval o tom hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

"K dnešnému popoludniu je na infektologickom oddelení michalovskej nemocnice hospitalizovaných deväť pacientov s podozrením na osýpky. Ochorenie prebieha s relatívne vysokými teplotami, bolesťami hlavy, pridružený je kašeľ, bolesť brucha, u niektorých pacientov svrbenie. Zatiaľ nebola však u pacientov zaznamenaná závažná komplikácia priebehu ochorenia," uviedol vo štvrtok hovorca.

V týchto dňoch boli podľa neho identifikované ďalšie dve sestry s podozrením na osýpky. Jedna pracuje na rádiologickom a druhá na detskom oddelení. "Je vysoký predpoklad, že k ich nákaze došlo mimo priestorov nemocnice. Tak ako aj dve nakazené sestry z minulého týždňa, obidve mali byť zaočkované ešte v detstve podľa vtedy platného očkovacieho kalendára," konštatoval Kráľ. Dodal, že na základe informácií z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR medzi rokmi 1968 a 1985 bola používaná vakcína, ktorá bola menej stabilná a po zaočkovaní sa nemuselo vytvoriť u človeka dostatočné množstvo protilátok. "Na základe týchto skutočností vedenie michalovskej nemocnice sprísnilo protiepidemické opatrenia na ochranu svojich pacientov a zamestnancov. S okamžitou platnosťou musia byť proti osýpkam zaočkovaní všetci zamestnanci nemocnice, ktorí sa narodili pred rokom 1985 a neprekonali osýpky. Tí, ktorí odmietnu, dostanú nariadenú dovolenku," uviedol.

Očkovanie je pre zamestnancov nemocnice bezplatné. Dosiaľ bolo podľa hovorcu zaočkovaných 291 zdravotníckych pracovníkov a v očkovaní sa priebežne pokračuje. "Keďže naša legislatíva v prípade očkovania proti osýpkam má iba odporúčací charakter, je na zváženie, či by usmernenie pre zdravotníkov nemalo byť záväzné celonárodne," konštatoval Kráľ.