Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na 2 železničných priecestiach sa minulý týždeň zrazili vlaky a autá

Ilustračné foto. Foto: TASR/KR HaZZ Trenčín

Ďalšej zrážke sa podarilo zabrániť vďaka duchaprítomnosti rušňovodiča.

Bratislava 22. mája (TASR) – Uplynulý týždeň bol na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) bez tragických udalostí. Nedošlo ani k jednej zrážke civilnej osoby s vlakom. Železnice evidujú dve zrážky motorového vozidla s vlakom, ku ktorým došlo na železničnom priecestí. Obe skončili bez zranení účastníkov nehôd.

K prvej zrážke IC vlaku s motorovým vozidlom došlo minulý pondelok (15.5.) v úseku Ružomberok – Ľubochňa na svetelnom železničnom priecestí bez závor. Vlak sa tu stretol s osobným vozidlom značky Seat Leon. Rušeň nebol po zrážke pojazdný, dopravu na viac ako hodinu prerušili. V dôsledku udalosti zmeškalo celkom osem vlakov.

Druhá nehoda sa stala v sobotu (20.5.) na železničnom priecestí v železničnej stanici Kamenica nad Cirochou. Pri vchode osobného vlaku do stanice došlo na nezabezpečenom priecestí k zrážke s vozidlom značky Peugeot. Aj v tomto prípade bola doprava prerušená zhruba na hodinu.

Ďalšej zrážke sa podarilo zabrániť vďaka duchaprítomnosti rušňovodiča. V úseku Čečejovce – Moldava nad Bodvou stihol rýchlik vo štvrtok (18.5.) zastaviť pred autom, ktoré napriek signalizovaniu výstrahy vošlo na priecestie. „ŽSR opätovne, aj na základe takýchto prípadov apelujú na vodičov, aby pri prejazde cez železničné priecestia boli pozornejší a ohľaduplnejší a dôsledne dodržiavali zákon o cestnej premávke,“ uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Počas 20. týždňa sa na železniciach odohrali i ďalšie mimoriadne udalosti. V úseku Párnica – Dolný Kubín ostalo stáť na priecestí auto z dôvodu nevoľnosti vodiča. V úseku Lenartovce – Štrkovec stihol nákladný vlak tesne zastaviť pred osobami, ktoré sa zdržiavali na priecestí. ŽSR podľa Pavlikovej v spolupráci s políciou predišli trom pokusom o samovraždu. Podozrivé osoby boli nahlásené v úseku Bernolákovo – Senec, Čaňa – Barca a v ŽST Nové Mesto nad Váhom.

„ŽSR neustále aj na základe takýchto prípadov apelujú na všetky osoby pohybujúce sa v blízkosti železničnej trate, aby boli opatrné, dodržiavali ustanovenia zákona o dráhach a zákona o doprave na dráhach a do koľajiska vstupovali len na miestach na to určených, pretože zrážky s vlakom bývajú často a väčšinou tragické,“ upozornila hovorkyňa ŽSR.