Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

V Muránskej planine sa deti naučia prežiť v divočine

Národný park Muránska planina Huculská magistrála Foto: TASR/Ján Siman

Na trojdňový tábor pod vedením skúsených inštruktorov sa môže vybrať maximálne 30 detí. Doteraz sa ich prihlásilo 22. Na voľné miesta sa však treba prihlásiť čo najskôr.

Revúca 25. júla (TASR) - Baľ sa s rozumom je heslo tohtoročného detského turistického tábora nazvaného Prežitie v divočine.

Ako TASR informoval hovorca Ministerstva životného prostredia Maroš Stano, tábor pre deti od 10 do 14 rokov organizuje od 3. augusta správa Národného parku Muránska planina. Hoci oficiálny termín odovzdania prihlášok vypršal, na výlet do divočiny zostalo stále niekoľko voľných miest.

Na trojdňový tábor pod vedením skúsených inštruktorov sa môže vybrať maximálne 30 detí. Doteraz sa ich prihlásilo 22. Na voľné miesta sa však treba prihlásiť čo najskôr. "Heslo tábora Baľ sa s rozumom vybrali organizátori zámerne, keďže každý účastník si nesie povinné vybavenie v turistickom batohu sám," informoval Stano.

Základné pravidlá v divočine

Účastníci tábora v Muráni budú počas dobrodružného pobytu spať v stane alebo pod hviezdami. Budú sa umývať len v horskom prameni či počúvať zvuky nočnej divočiny. S pomocou profesionálnych strážcov národného parku a dobrovoľníkov sa mládež naučí základné pravidlá prežitia v divočine a zároveň bude mať možnosť spoznať územie národného parku. Každá skupina bude putovať na miesto určenia inou trasou.

Tábor bude rozdelený do skupín. Putovanie po Muránskej planine sa končí v sedle Nižná Kľaková, kde budú mladí dobrodruhovia spoločne skúšať svoju zručnosť a šikovnosť v rôznych zábavných súťažiach. Ako pri každom stanovaní nebude chýbať ani spoločná opekačka. Tretí deň je pre účastníkov pripravená spoločná túra cez Hrdzavú dolinu, ktorá ukončí tri dni plné zábavy.