Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Muránskej planine oslávia získanie titulu od EUROPARC Federation

Národný park Muránska planina Huculská magistrála Foto: TASR/Ján Siman

Národný park Muránska planina oslávi 15. výročie a zároveň získanie titulu Územia s trvalo udržateľným turizmom.

Revúca 3. októbra (TASR) - Za účasti ministra životného prostredia Petra Žigu si 4. októbra pripomenú 15. výročie vyhlásenia Národného parku Muránska planina a zároveň oslávia získanie titulu Územia s trvalo udržateľným turizmom. Ako pre TASR povedal riaditeľ Národného parku Milan Boroš, samotné ocenenie im slávnostne odovzdajú v Bruseli.

Národný park Muránska planina sa stal územím s trvalo udržateľným turizmom. Tento titul udeľuje sieť európskych národných parkov Európe - EUROPARC Federation, ktorej sa Slovensko stalo členom v roku 2002. Muránska planina je tak prvým oceneným územím v Karpatoch.

"Európska charta predstavuje moderný nástroj riadenia turizmu v chránených územiach, ktorý má zabezpečiť ochranu biodiverzity na jednej strane a súčasne podporovať sociálny a ekonomický miestny rozvoj v znevýhodnených regiónoch vďaka zelenému turizmu. Proces je založený na zapojení záujmových skupín a ich vzájomnej spolupráci," povedal Boroš.

Titul územie s trvalo udržateľným turizmom je pre Muránsku planinu značkou kvality. "Je to predovšetkým ocenenie našej práce. Správa Národného parku bola iniciátorom stretnutí a diskusií všetkých subjektov, ktoré podnikajú v oblasti turizmu na území národného parku. Pre podnikateľov ide predovšetkým o dosiahnutie kladného hospodárskeho výsledku. Nás ochranárov vnímajú ako tých, ktorí im v rozvoji bránia a obmedzujú ich. Dokázali sme im vysvetliť, že turisti vo vyspelých krajinách Európy už doslova vyhľadávajú podnikateľov, ktorí majú certifikát od národného parku. Poskytovatelia služieb v cestovnom ruchu tak získavajú značku kvality, ktorá zaručuje, že príroda národného parku zostane zachovaná. Po získaní titulu nás teraz čaká najmä práca na jeho popularizácii. Aby to začalo fungovať aj u nás, musíme aj ostatným ľuďom vysvetliť, čo sme to vlastne získali," dodal riaditeľ Národného parku Muránska planina.

Národný park Muránska planina a Národný park Poloniny sú najmladšie na Slovensku. Pred pätnástimi rokmi platili v Muránskej planine obmedzenia plynúce pre Chránenú krajinnú oblasť. Územie Muránskej planiny predstavuje jednu z najvýznamnejších oblastí Slovenska, ktoré sú dôležité pre ochranu biodiverzity netopierov. Doteraz tam zistili 22 druhov, z ktorých 10 je európskeho významu. Lokalita Veľká lúka je známa chovom koní norika muránskeho, ktorý založili už v roku 1950.