Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

V Múzeu slovenskej dediny pochovali basu s nárekom plačiek a muzikou

V Martine v Múzeu slovenskej dediny sa konalo podujatie Už sa fašiang kráti. V sprievode sa na ňom predstavili maškary z regiónov, pochovávala sa basa, tancovalo sa a hrali ľudové muziky. Martin, 31. januára 2016. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Návštevníci v maskách mali vstup na dnešné podujatie zadarmo a každý päťdesiaty návštevník dostal voľnú vstupenku na rok 2016 do všetkých expozícií SNM v Martine.

Martin 31. januára (TASR) – Za náreku plačiek a veselej muziky dnes Folklórna skupina (FS) Limbora z Prečína pri Považskej Bystrici pochovala basu na prvom tohtoročnom podujatí v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine pod názvom Už sa fašiang kráti.

"Podujatie Už sa fašiang kráti opakujeme už desať rokov v rámci podujatí národopisného roka v Múzeu slovenskej dediny. Návštevníci si vo fašiangovom sprievode môžu zaspievať a zatancovať s rôznymi maškarami, medzi ktorými nechýbali chlap v koši, turoň, prespanka, baba naopak či jazdec na koni," povedala vedúca Múzea slovenskej dediny SNM v Martine Katarína Očková.



Doplnila, že fašiangový sprievod väčšinou tvoria dobrovoľníci z radov zamestnancov SNM v Martine. "Či už Múzea slovenskej dediny, Etnografického múzea, Múzea Andreja Kmeťa, Múzea Martina Benku. A potom sú to naši priatelia – hudobníci alebo sympatizanti," uviedla Očková.

Návštevníci v maskách mali vstup na dnešné podujatie zadarmo a každý päťdesiaty návštevník dostal voľnú vstupenku na rok 2016 do všetkých expozícií SNM v Martine. "Pripravené boli aj fašiangové špeciality – fánky a návštevníci sa mohli občerstviť aj v krčme z Oravskej Polhory. Nechýbali ani ukážky výroby a predaj ľudovo-umeleckých výrobkov," dodala vedúca Múzea slovenskej dediny SNM.