Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V Múzeu slovenskej dediny predvedú varenie piva i tkanie plátna

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Podujatie Týždeň múzeí v prírode sa organizuje v rámci iniciatívy Únie múzeí v prírode, ktorá pôsobí pri Zväze múzeí na Slovensku.

Martin 2. septembra (TASR) - Návštevníci podujatia Týždeň múzeí v prírode sa v nedeľu 10. septembra v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine dozvedia, ako sa kedysi varilo pivo, vyrábali slamené alebo drôtené ozdoby či tkalo plátno a koberce na tkáčskom stave. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že v programe od 10.00 do 16.00 h zahrá a zaspieva ľudová hudba Podhradská muzika z Podhradia. "Súčasťou podujatia bude aj letný cyklus aktivít Uč sa v múzeu! Návštevníci vďaka tomu získajú vedomosti a zručnosti v oblasti tradičných ľudových remesiel, ako je korytárstvo, tkáčstvo a kováčstvo. O ďalšie zručnosti - šitie krivou ihlou, vyšívanie čepcov, výrobu drotárskych a slamených ozdôb obohatí ženský spolok Živena zo Žiliny," uviedla s tým, že vzdelávací cyklus Uč sa v múzeu! sa realizuje s finančnou podporou mesta Martin.

Združenia Štúdio Pivnica uvedie o 15.00 h divadelné predstavenie Gazdiná roba. "Návštevníci uvidia príbeh boja mladej ženy o presadenie seba a svojho práva na šťastie, hľadanie úniku z prísne daných pravidiel a konvencií," dodala Kiripolská.

Podujatie Týždeň múzeí v prírode sa organizuje v rámci iniciatívy Únie múzeí v prírode, ktorá pôsobí pri Zväze múzeí na Slovensku.