Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

V Múzeu slovenskej dediny v Martine pripomenú výrobu textilu z ľanu

Na snímke natočená ľanová niť. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Súčasťou programu budú ukážky tradičnej ľudovej a umeleckej výroby spojené s predajom.

Martin 4. augusta (TASR) - Na podujatí Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine predstavia v nedeľu (6. 8.) výrobu textilu od ľanového semienka až po hotový odev. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že program ponúka od 10.00 h do 16.00 h ukážky trepania a česania ľanu, pradenia nití alebo tkania. "Návštevníci si obohatia slovnú zásobu o archaické slová, ako napríklad šteť, trlica, rôzpinky, brdo či snovadlá a dozvedia sa, ako vyzerali a na čo sa používali," uviedla.

Folklórne skupiny Podhradie z Podhradia a Hrádok z Bystričky priblížia bežné pracovné činnosti v domácnosti. "Strihanie handier na tkanie kobercov, obšívanie kobercov, bielenie ľanového plátna, pranie bez automatickej práčky, žehlenie bez elektriny, hladenie uterákov stolovým ručným mangľom. Návštevníci si môžu s pomocou folkloristov mnohé pracovné postupy aj vyskúšať," priblížila kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine.

Prehliadku tradičného odevu z viacerých regiónov Slovenska s komentárom predvedú členovia folklórneho súboru Lysec z Belej-Dulíc. "V olejárni sa návštevníci dozvedia o ďalšom využití ľanového semienka, z ktorého sa lisovaním získaval olej, v minulosti hojne využívaný v pôstnom období. Súčasťou programu budú ukážky tradičnej ľudovej a umeleckej výroby spojené s predajom. Remeselníci predstavia pradenie ovčej vlny, zhotovenie tzv. klátika – formy na tkanie zápästkov, aj to, ako zápästky zhotoviť či tkanie vzorovaného popruhu na stolových krosienkach," doplnila Kiripolská.

V tvorivej dielni si detskí i dospelí návštevníci budú môcť vyrobiť tkanice na 'špuľke', doštičke alebo na prstoch, utkať koberček na stolových krosienkach, vyskúšať plstenie ovčej vlny a robiť odtlačky na ľanové obrúsky, dodala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine s tým, že v drevenom kostole z Rudna sa o 13.30 h uskutočnia evanjelické a. v. služby Božie.