Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V Múzeu SNR sprístupnia výstavu s názvom ...druhý život Štefánika

Milan Rastislav Štefánik Foto: Reprofoto archív TASR

Výstava bude otvorená bez vernisáže od 16. novembra a potrvá do 21. februára 2022.

Myjava 9. novembra (TASR) - Slovenské národné múzeum – Múzeum Slovenských národných rád pripravilo pre návštevníkov novú autorskú výstavu s názvom ...druhý život Štefánika. TASR o tom informoval kultúrno-propagačný manažér múzea Pavol Trúsik.

Ako doplnil, termínom druhý život či život po živote sa zvykne označovať miesto danej historickej osobnosti v pamäti spoločnosti a jej cielené pripomínanie. "Ide teda o prenik reálneho životného príbehu jednotlivca, jeho zásluh a spôsobu, akým sa naň v jednotlivých dobách nazerá. Aktuálne politické okolnosti a jej ideologické východiská vplývajú na interpretáciu historických skutočností ako aj jej zrkadlenie vo verejnom v priestore, či už v názvoch ulíc a námestí, výskyte pamätných tabúľ a pamätníkov alebo v organizovaní výročných osláv," uviedol Trusík.

Výstava zároveň demonštruje prejav vzdoru voči mocensky presadzovanému ideologickému prúdu. "Toto vymedzenie kontrastujúce s danou dobou zhmotňuje aj pamätník Štefánika, ktorý bol postavený v Myjave. Na svojom mieste nepretržite stojí už 100 rokov, hoci na iných miestach sa Štefánikove pamätníky odstraňovali. Výstava predstaví motivácie a okolnosti vzniku tohto jedinečného diela, priblíži vzácne dobové dokumenty a fotografie ako i hmotné stvárnenia osobnosti Štefánika na Slovensku a ich osudy počas rôznych politických režimov," uviedla autorka výstavy Lenka Mlčúchová z Múzea Slovenských národných rád.

Výstava bude otvorená bez vernisáže od 16. novembra a potrvá do 21. februára 2022. Vstup do múzea bude umožnený podľa aktuálne platných protipandemických opatrení.