Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

V múzeu v Seredi je výstava k 70 rokom Slovenských pečivární

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava potrvá do 2. novembra.

Sereď 11. októbra (TASR) - K 70. výročiu založenia podniku Slovenské pečivárne v Seredi otvorilo Mestské múzeum - Fándlyho fara výstavu, na ktorej sa vo veľkej miere podieľali aj súčasní či bývalí zamestnanci. Poskytli predmety či tlačoviny pripomínajúce históriu podniku, uviedla to vedúca múzea Mária Diková.

"Zo zbierky múzea pochádza napríklad publikácia s názvom 30 úspešných rokov n. p., ktorú vydalo vedenie podniku v auguste 1983, kronika Pionierskeho domu v Seredi z rokov 1960 - 1961, v ktorej sú zápisy seredských pionierov z návštevy pečivárenskej továrne spolu s fotografiami a ochrannými známkami výrobkov," informovala. Z muzeálneho fondu Domu kultúry v Seredi pochádza súbor fotografií z výrobného podniku a fotografie zamestnancov, ktorí zápolili v kultúrnom dome v rámci súťaží Brigád socialistickej práce.

Spoločnosť, ktorej je prevádzkareň pečivární súčasťou, poskytla na výstavu exponáty z vlastného archívu, návštevníci si môžu pozrieť napríklad album s ochrannými známkami výrobkov, fotografie z výroby a skupín zamestnancov z výrobných liniek, výstrižky z novín a časopisov, tabuľu a brožúry informujúce o sortimente trvanlivého pečiva, kroniku podnikového zväzu žien, katalógy výrobkov zo Serede a Figara v Trnave. "Zo súkromných archívov máme fotografie zo schôdzí, slávností a brigád, odznaky a publikácie, ktoré poskytla Elena Števčíková, reklamné šálky s logami od Petra Kapoša a fotografie rodiny Bilkovej - Ulehlovej. Od Milana Zindra je pôvodná tabuľa závodu z roku 1953," doplnila Diková.

Výstava potrvá do 2. novembra.