Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V myjavskej nemocnici otvorili nové oddelenie dlhodobo chorých

Jaroslav Baška Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Po novom detskom oddelení, lekárni a kardiologickej ambulancii má tak centrum kopaníc aj oddelenie dlhodobo chorých, ktoré v tejto spádovej oblasti chýbalo.

Myjava 2. marca (TASR) – Nemocnica s poliklinikou (NsP) v Myjave, zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, má od utorka (1. 3.) nové oddelenie dlhodobo chorých. Po novom detskom oddelení, lekárni a kardiologickej ambulancii má tak centrum kopaníc aj oddelenie dlhodobo chorých, ktoré v tejto spádovej oblasti chýbalo.

Podľa vedúcej oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jany Paulínyovej oddelenie dlhodobo chorých poskytuje komplexnú liečebno-preventívnu a ošetrovateľskú starostlivosť pacientom, ktorých zdravotný stav si vyžaduje dlhodobú liečbu a komplexnú ošetrovateľskú starostlivosť vrátane rehabilitácie. Na oddelenie prijímajú dospelých pacientov bez rozdielu veku. „Trenčiansky samosprávny kraj prispel na rekonštrukciu oddelenia sumou takmer 30.000 eur, oddelenie má 25 lôžok v priestranných izbách. Lekárska a ošetrovateľská starostlivosť je poskytovaná kvalifikovaným tímom zdravotníckych pracovníkov pod vedením Jozefa Novotného,“ priblížila Paulínyová.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku sa o oddelení pre dlhodobo chorých v Myjave hovorilo už dávnejšie, prioritou bolo jeho zazmluvnenie. „Oddelenie zazmluvnila aj najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa, aby pacienti tejto poisťovne mohli využívať služby oddelenia, ktoré je naozaj veľmi potrebné. Z počtu 27.000 obyvateľov v okrese Myjava je až 23.000 starších ako 18 rokov a toto oddelenie bude využívané nielen dospelými obyvateľmi okresu Myjava, ale aj z okresu Senica a Nové Mesto nad Váhom, hlavne časť okolia mesta Stará Turá,“ zdôraznil Baška.

Ako dodal, v roku 2015 investoval TSK do nemocnice v Myjave takmer štvrť milióna eur z rozpočtu TSK, v roku 2016 to bude skoro 500.000 eur na nákup rôznych prístrojov, ale aj na nemocničný informačný systém, opravu výťahov. „Verím, že na konci tohto roka budeme môcť povedať, že nemocnica sa aj ekonomicky zastabilizovala tak, aby mohla nerušene poskytovať služby pacientom kopaničiarskeho regiónu v budúcnosti,“ uzavrel predseda TSK.