Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

V najmenších obciach Banskobystrického kraja zvyšujú účasť chalupári

Ilustračná snímka Foto: TASR Radovan Stoklasa

Vysokú volebnú účasť očakávajú v obci Krokava, aj v parlamentných voľbách v roku 2020 tam dosiahla takmer 77 percent.

Poproč/Krokava/Potok 30. septembra (TASR) - V obciach Poproč, Krokava a Potok v okrese Rimavská Sobota, ktoré patria podľa výsledkov posledného sčítania obyvateľov do trojice najmenších obcí v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), je priebeh sobotňajších volieb pokojný. Účasť vo všetkých obciach zvyšujú chalupári. Pre TASR to uviedli jednotlivé okrskové volebné komisie.

"Domácich voličov bolo zatiaľ osem, s hlasovacími preukazmi 15," skonštatoval predseda volebnej komisie v obci Potok Ivan Brčka. Ako dodal, v obci je celkom 19 zapísaných voličov, viacerí z nich však v Potoku dlhé roky nežijú.

Chalupári zvyšujú účasť vo voľbách aj v obci Poproč. "Máme 22 stálych prihlásených obyvateľov, štyria z nich si vybavili voličské preukazy. Ešte nám asi šiesti chýbajú, prišli odvoliť aj chalupári z Bratislavy či Zvolena," skonštatovala pre TASR predsedníčka tamojšej volebnej komisie Božena Vaľová.

Vysokú volebnú účasť očakávajú v obci Krokava, aj v parlamentných voľbách v roku 2020 tam dosiahla takmer 77 percent. "Dnes sme zatiaľ mali 18 stálych voličov. Aj v komisii sú ľudia, ktorí prišli s voličskými preukazmi, a máme tu aj nejakých chalupárov," uviedla predsedníčka volebnej komisie v Krokave Darina Ďurove.

Volebné komisie v troch najmenších obciach Banskobystrického kraja považujú doterajší priebeh volieb za pokojný, pri nízkom počte voličov si čas krátia najmä rozprávaním. "Sme tu dobrá partia. Často chodíme na voľby, tak sa už poznáme. Dobre podebatujeme, zasmejeme sa a rýchlo nám to prejde," opísal atmosféru vo volebnej miestnosti v Potoku Brčka.