Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V najvyšších polohách hôr trvá mierna lavínová hrozba

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) je lavínové nebezpečenstvo veľmi lokálne.

Liptovský Hrádok 16. decembra (TASR) - V najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach je malá lavínová hrozba, prvý stupeň.

Podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) je lavínové nebezpečenstvo veľmi lokálne. "Viaže sa najmä na záveterné svahy a žľaby, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne uvedených orientácií," uviedol.

V nedeľu ráno bolo na horách jasno až polooblačno, na podhorí vo Fatrách hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 13 do mínus siedmich stupňov Celzia. "Za uplynulých 24 hodín pripadlo najmä na východe a juhovýchode tri až šesť centimetrov nového snehu. Počas poslednej periódy sneženia (nedeľa - streda) pripadlo na horách 25 až 65 centimetrov nového snehu, zväčša na trávnatý alebo skalnatý podklad," uzavrel Kyzek.