Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Nemeckej okrem volieb do VÚC odvolávajú v referende starostu

V obci Nemecká neďaleko Banskej Bystrice je 1. kolo volieb do orgánov samosprávnych krajov spojené s miestnym referendom o odvolaní starostu. Volebná a referendová miestnosť susedia v tej istej budove. Predpoludním bol o hlasovanie pomerne veľký záujem a voliči čakali vo volebnej miestnosti. Foto: TASR/Dušan Hein

Väčšinou sa zatiaľ na referende zúčastnila staršia generácia.

Nemecká 9. novembra (TASR) – Nielen o poslancoch a predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ale aj o osude starostu rozhodujú počas dnešného volebného dňa obyvatelia Nemeckej v okrese Brezno. Súčasne sa tu totiž koná aj referendum za odvolanie starostu obce.

Voľby a referendum prebiehajú v dvoch samostatných miestnostiach. Všetci voliči, ktorých tu TASR pred obedom oslovila, sa rozhodli vyjadriť svoj názor a voliť v oboch prípadoch.

"Ide o rozvoj nášho regiónu a treba sa vyjadriť k poslancom, ktorí nás majú zastupovať," povedala k voľbám do vyšších územných celkov (VÚC) 65-ročná Anna, ktorá chodí voliť pravidelne. "Každé voľby sú dôležité, treba sem prísť prejaviť názor, nie potom nadávať po krčmách," myslí si Anna. V BBSK treba podľa nej doriešiť infraštruktúru, "lebo tá je v nevyhovujúcom stave," aj zdravotníctvo: "Aby neboli čakacie lehoty na všelijaké vyšetrenia také, aké sú, že čakáte napríklad mesiac na nejaké sono." Anna sa zúčastnila aj na referende: "Lebo sa mi určité veci nepáčia," povedala k nemu.

Ďalší volič, 59-ročný Jozef, svoj hlas vhodil do urny určenej pre VÚC aj týkajúcej sa referenda. V BBSK by sa podľa neho malo zmeniť všetko, na voľbách sa pravidelne zúčastňuje, je to podľa neho dôležité. "Referendum schvaľujem, nie som spokojný," povedal Jozef. Čo sa týka kraja, v prvom rade by chcel, aby sa dali do poriadku cesty, a tiež riešila nezamestnanosť: "Dá sa povedať, celú štátnu správu riešiť," dodal Jozef. Nezamestnanosť trápi aj mladú, 28-ročnú voličku Veroniku, ktorá teraz na Slovensku nežije, ale keď tu je, voliť ide: "Nezamestnanosť, cesty riešiť, nemocnice, školy, všetko," vymenovala svoj názor na zlepšenie v BBSK.
V obci Nemecká neďaleko Banskej Bystrice je 1. kolo volieb do orgánov samosprávnych krajov spojené s miestnym referendom o odvolaní starostu. Volebná a referendová miestnosť susedia v tej istej budove. Predpoludním bol o hlasovanie pomerne veľký záujem a voliči čakali vo volebnej miestnosti.
Foto: TASR/Dušan Hein

"Treba to tu už upokojiť, nech sa to vyčistí," konštatoval k referendu 47-ročný Miroslav. Volil aj v druhej miestnosti: "Bolo by trochu treba, aby niekto sem dotiahol viac práce. Dnes je najväčší problém asi s prácou," dodal k voľbám do VÚC Miroslav, ktorý chodí voliť pravidelne.



Mária Skladaná, zapisovateľka tejto okrskovej volebnej komisie, povedala, že k viacerým prihláseným občanom pôjdu aj s prenosnými volebnými urnami. "Začali sme celkom fajn, pretože našťastie tu máme obchody vedľa, takže tí, ktorí idú do obchodu, zúčastňujú sa aj volieb. Prevažne sú to ľudia skôr narodení, ale už sa nám zúčastnili aj mladší ľudia. Takže dúfame, že im nebude jedno, zabojujú a prídu zvoliť," ohodnotila volebné dopoludnie v tomto okrsku Skladaná. Lenka Rišianová, predsedníčka okrskovej komisie pre referendum dodala, že účasť je zatiaľ slabá. "Máme menej ľudí ako na VÚC," povedala. Väčšinou sa zatiaľ na referende zúčastnila staršia generácia.