Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V nemocnici Bory využijú pri liečbe onkopacientov inovatívny prístroj

Na snímke budova Nemocnice Bory. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kybernetický nôž v nemocnici Bory je prvým na Slovensku.

Bratislava 27. júla (TASR) - V bratislavskej nemocnici Bory budú pri liečbe onkologických pacientov využívať kybernetický nôž. Ide o robotický prístroj vhodný napríklad na ožarovanie malých nádorov v mozgu, pľúcach či v prostate. Využiť sa dá aj pri ožarovaní metastáz v pečeni, mozgu alebo v uzlinách. TASR o tom informovala marketingová špecialistka siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Bibiána Ovečková.

"Systém vie sledovať pozíciu nádoru počas ožarovania, reaguje na najmenšie pohyby pacienta, ktorý leží pri liečbe na stole. Kybernetický nôž používa rotujúce robotické rameno, ktoré sa pohybuje a ohýba okolo pacienta, aby zacielilo na nádory s vysokou presnosťou. Mimoriadna presnosť prístroja umožňuje používať veľmi vysoké dávky žiarenia," priblížila.

Kybernetický nôž v nemocnici Bory je prvým na Slovensku. Môže sa využiť jednorazovo ako alternatíva k operačnému odstráneniu nádoru, ale aj ako opakované stereotaktické ožarovanie. "Počet frakcií, respektíve opakovaní, je oveľa nižší ako pri klasickom ožarovaní, často až päťnásobne," doplnila Ovečková.

Nemocnica deklarovala, že prístrojom vie ročne liečiť 300 pacientov. Má ho zazmluvnený so súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union. So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou o tom rokuje. Spustenie kybernetického noža víta aj výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová.