Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Nitre budú diskutovať o rastúcom náboženskom napätí či extrémizme

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podujatie spoluorganizuje Slovenská esperantská federácia, Nadácia Antona Tunegu či Katedra náboženských štúdií Filozofickej fakulty UKF v Nitre.

Bratislava/Nitra 20. júla (TASR) – Hľadanie riešení pre rastúce etnické a náboženské napätie, xenofóbiu či extrémizmus. Ale aj posilňovanie dialógu medzi náboženstvami, duchovnými tradíciami je cieľom Stredoeurópskeho medzináboženského fóra (CEIF 2016), ktoré sa uskutoční 25. júla v Nitre.

V rámci fóra vystúpia duchovní aj laickí predstavitelia kresťanstva, judaizmu, islamu, hinduizmu, budhizmu, šintoizmu, bahájskej viery, ale aj ľudia z politických, akademických, mimovládnych a podnikateľských kruhov. "Stredoeurópske medzináboženské fórum bude príspevkom Slovenska k posilňovaniu dialógu medzi náboženstvami, duchovnými tradíciami a kultúrno-civilizačnými spoločenstvami," uviedol Mário Nicolini, výkonný riaditeľ Fóra náboženstiev sveta, ktoré podujatie organizuje.

Fórum sa podľa jeho slov koná v období, kedy sa Európa nachádza v ťažkej situácii. "Tá situácia je poznačená rastom nacionalizmu, rastom xenofóbie, islamofóbie," priblížil. Cieľom podujatia je podľa neho taktiež poukázať na to, že náboženstvá ako islam, hinduizmus, budhizmus nie sú hrozbou. Odborníci budú diskutovať aj o migračnej kríze, chudobe či náboženskej slobode.

Na fóre sa zúčastní približne 50 hostí, medzi ktorými budú napríklad osobitný spravodajca OSN pre oblasť slobody náboženstva alebo viery Heiner Bielefeldt, profesor súčasného islamu a islamského práva na Pápežskom inštitúte arabských štúdií a islamistiky vo Vatikáne Francesco Zannini či rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave Vladimír Krčméry.

Podujatie spoluorganizuje Slovenská esperantská federácia, Nadácia Antona Tunegu či Katedra náboženských štúdií Filozofickej fakulty UKF v Nitre.