Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

V Nitre predstavia premeny a podoby ženskej práce najmä v 20. storočí

Na archívnej snímke výstava v Ponitrianskom múzeu. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Témou prednášky Adriany Kičkovej je ženská práca, kontexty a súvislosti. Predstaví dobové diskusie, vývoj názorov, foriem a okolností, za akých vstúpili ženy na pracovný trh.

Nitra 14. novembra (TASR) - Premeny a podoby tzv. ženskej práce s dôrazom na 20. storočie priblíži prednáška z cyklu Nitranom (nielen) o Nitre II., ktorú v spolupráci s Katedrou histórie Filozofickej fakulty UKF v Nitre pripravilo Ponitrianske múzeum. V poradí štvrtá prednáška sa uskutoční 16. novembra, informovalo múzeum.

Témou prednášky Adriany Kičkovej je ženská práca, kontexty a súvislosti. Predstaví dobové diskusie, vývoj názorov, foriem a okolností, za akých vstúpili ženy na pracovný trh. Ponúkne tiež obraz žien optikou dobovej spoločnosti, vrátane vzdelávacích možností.

Jesenný cyklus prednášok v Ponitrianskom múzeu patrí histórii. Nadväzuje na minuloročný cyklus, ktorý bol postavený predovšetkým na histórii mesta Nitra. V tomto ročníku sa prednášajúci venujú tematike ženskej práce, ženám v politike či ženám emancipovaným, ako aj obdobiu prvej Československej republiky. Prednášky sa začali v októbri a potrvajú do decembra.