Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vtáčia chrípka v Nitrianskom kraji: Našli uhynutú volavku a labuť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Drozd

Uhynuté zvieratá našli v Leviciach a v Nových Zámkoch. Ďalší potvrdený prípad sa objavil v Šali, kde bude potrebný súpis chovov hydiny a vtáctva.

Levice 24. januára (TASR) - Z vodnej hladiny toku Podlužianka v katastrálnom území mesta Levice vytiahli v pondelok (23.1.) piati príslušníci levického Hasičského a záchranného zboru v spolupráci s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou (RVPS) v Leviciach uhynutú voľne žijúcu volavku.

Aj z vodnej hladiny rieky Nitry v katastrálnom území mesta Nové Zámky vytiahli v pondelok (23.1.) traja miestni príslušníci Hasičského a záchranného zboru v spolupráci s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou (RVPS) v Nových Zámkoch uhynutú labuť.

Ako TASR potvrdila riaditeľka RVPS v Nových Zámkoch a RVPS v Leviciach, telo labute a telo volavky boli zaslané na vyšetrenie do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu vo Zvolene, výsledky budú známe v stredu 25. januára.

Pre potvrdenú vtáčiu chrípku v Šali bude potrebný súpis chovov hydiny a vtáctva



Pri odkalisku Amerika I. v katastrálnom území obce Trnovec nad Váhom v okrese Šaľa bol zistený a potvrdený ďalší nález pozitívneho voľne žijúceho vtáka na vtáčiu chrípku. Regionálna veterinárna a potravinová správa v Šali v súvislosti s nálezom vyhlásila veterinárne opatrenia.

V monitorovacej oblasti s polomerom tri kilometre od miesta nálezu je potrebné vykonať súpis všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí, vrátane anduliek či papagájov. Do monitorovacej oblasti spadá aj mesto Šaľa, informovala hovorkyňa mesta Alexandra Szabová.

Súpis bude potrebné vykonať na uliciach Jelšová, Hrabová, Topoľová, Dubová, Jaseňová, Javorová, časti Záhradníckej a Železničnej a v mestskej časti Hetmín. Vykonávať ho budú zamestnanci mesta a príslušníci mestskej polície. Prípadný výskyt uhynutého voľne žijúceho vtáctva je potrebné nahlasovať na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe v Šali.