Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

V Novom Meste dnes budú vítať jar, utopia kiselicu

Po kultúrnom programe, v rámci ktorého vystúpi detský folklórny súbor Magdalénka a chlapci a dievčatá z novomestských škôl, sa žiaci presunú na prírodné kúpalisko Kuchajda.

Bratislava 20. marca (TASR) - V bratislavskom Novom Meste sa dnes symbolicky rozlúčia so zimou a privítajú jar. V mestskej časti sa totiž uskutoční siedmy ročník jarného podujatia "Prinášanie letečka a vynášanie kiselice."

Akcia, ktorá sa viaže na ľudové tradície, odštartuje o 14.00 h v Stredisku kultúry na Vajnorskej ulici. "Deti zo základných škôl prinesú letečko, teda konár ozdobený pestrofarebnými vajíčkami, stužkami a retiazkami, ktorý symbolizuje príchod jari," priblížil komunikačný manažér novomestskej samosprávy Ján Borčin.

Po kultúrnom programe, v rámci ktorého vystúpi detský folklórny súbor Magdalénka a chlapci a dievčatá z novomestských škôl, sa žiaci presunú na prírodné kúpalisko Kuchajda. "Spoločne vyženú zimu, a to vynášaním kiselice, čiže figuríny oblečenej do ženského kroja, ktorú symbolicky utopia vo vode," opísal Borčin.