Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Novom Smokovci prekonali rekord v počte kraslíc na strome

Na snímke obria veľkonočná kraslica na strome s kraslicami vo veľkonočnom mestečku v Novom Smokovci vo Vysokých Tatrách 26. marca 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pozornosť návštevníkov pútali i krasličiarky z regiónu, ktoré predviedli techniku maľovania kraslíc.

Nový Smokovec 26. marca (TASR) – Tatranci dnes prekonali rekord v počte kraslíc zavesených na strome. Zdobenie stromu sa konalo v rámci projektu Veľkonočné mestečko. Organizátori si pre ľudí pripravili bohatý program plný umeleckých vystúpení, súťaží, remesiel, ale i ochutnávku rôznych veľkonočných špecialít.

"Ide o siedmy ročník tohto podujatia. Program sa začal na poludnie vystúpením folklórneho súboru Vargovčan, ďalej vystúpil Dušan Grúň so svojimi repete hitmi a záverečné slovo mal ľudový rozprávač Jožko Jožka,“ uviedla pre TASR marketingová manažérka Kúpeľov Nový Smokovec Zuzana Krišandová.

Podľa jej slov sa dnes podarilo prekonať rekord v počte kraslíc na tatranskom veľkonočnom strome, ktoré si ľudia priniesli z domu, alebo si ich mohli priamo na mieste vyrobiť. Ako ďalej povedala, pre nepriaznivé počasie strom minulý rok neozdobovali. Naposledy, pred dvomi rokmi bolo na ňom 834 kraslíc.

"Vyzerá to tak, že rekord sme prekonali. Odhadli sme, že na strome je približne 900 kusov kraslíc. Presné číslo budeme vedieť, keď ich budeme dávať budúci týždeň dolu," povedala Krišandová.

Vo Veľkonočnom mestečku mali i ľudových remeselníkov, ktorí v stánkoch predávali svoje výrobky. „Ponúkali drevené výrobky, šperky, ľudové kroje, ale boli tu i výrobcovia kúpeľných oblátok či korenia z Maďarska,“ priblížila marketingová manažérka kúpeľov.

Pozornosť návštevníkov pútali i krasličiarky z regiónu, ktoré predviedli techniku maľovania kraslíc. „Ľudia si mohli vyrobiť okrem kraslíc i rôzne ozdoby do domácností s veľkonočnou tematikou,“ dodala Krišandová.

Pre deti bola pripravená jazda na koňoch a maľovanie na tvár. Dospelí si zasúťažili v jedení halušiek a pití piva.