Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V obci Babiná budú stavať novú materskú školu

Ilustračné foto Foto: TASR

Tá nahradí starú ktorá už po všetkých stránkach nespĺňala súčasné kritériá.

Babiná 6. septembra (TASR) - Asi 17 predškolákov z Babinej v okrese Zvolen začalo nový školský rok v priestoroch združenej budovy obce. Tamojšia samospráva sa totiž rozhodla pôvodnú budovu materskej školy (MŠ), ktorá pochádza ešte z konca 19. storočia, zbúrať a na jej mieste postaviť novú škôlku.

"Objekt starej materskej školy sme odkúpili pred dvoma rokmi od evanjelickej cirkvi, dovtedy sme tam boli v prenájme," povedala TASR starostka Babinej Jana Gregušová.

Škola však už po všetkých stránkach nespĺňala súčasné kritériá. Navyše v obci počítajú v súvislosti so zvyšujúcou sa výstavbou rodinných domov s rastom počtu detí, a tým aj väčším záujmom rodičov o umiestnenie svojich ratolestí do predškolských zariadení. "Výstavbou novej škôlky by sa nám kapacita zvýšila na 30 detí," pripomenula starostka.

Sama počíta, že na stavbu nového zariadenia im treba približne 320.000 eur. "Chceme to platiť z vlastného rozpočtu, v prípade potreby si zoberieme aj úver," hovorí ďalej. Ak však bude vyhlásená vhodná výzva na čerpania finančných prostriedkov z eurofondov, obec zvažuje aj túto alternatívu získania zdrojov.

S výstavbou novej škôlky by chceli začať už na jar budúceho roku s tým, že deti by ju mohli navštevovať na jeseň 2018. "Pravdaže, ak práce budú napredovať podľa stanoveného harmonogramu," podotkla Gregušová.